Juhannuksena syödään jo avomaan mansikkaa

0
Kasvihuonemansikan kausi on jo puolessa välissä, avomaan kausi alkaa viikon päästä.

AURANMAA. Mansikan pääsato on kypsymässä tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Juho Raiko Raikon Tilalta kertoo, että pieni määrä kauden mansikkaa on jo mennyt tukun kautta eteenpäin, ja tällä viikolla mansikkaa on lähtenyt Turun kauppatorille. Raikon myyntipiste Riihikosken Salen pihassa avautuu puolestaan perjantaina 14.6.

Pääsato kypsyy juhannukseksi. Tosin säätila vaikuttaa, sillä mansikka on säänmukainen kypsyjä.

Tähänastiset lämpötilat ovat suosineet mansikkaa. Heti vapun jälkeen alkoivat lämpimät kelit ja oli hellepäiviä, mutta ei yöpakkasia, jotka ovat mansikalle suuri riski.

–On tämä poikkeuksellisen aikaista, Raiko sanoo.

Myös Kari Hirvensalo Myllykosken Marjatilalta toteaa, että etuajassa ollaan keskimääräiseen satokauteen verrattuna. Avomaan mansikan pääsato valmistuu heillä heti juhannuksen jälkeen.

Hirvensalo kertoo, että Myllykosken tilan myyntikoju saapuu Kyrön Salen eteen juhannuksenalusviikolla ja maistiaismarjaa tuli jo viime viikolla Auran S-marketin edustalle. Avomaan mansikka punertaa jo, kasvihuonemansikkaa on tullut jo runsaat kolme viikkoa. Uutta perunaakin tulee juhannukseksi.

–Tilamyymälä avataan Karinaisten koululla ensi perjantaina.

Hirvensalo muistuttaa, että koska lajikkeita viljellään useita ja ne kypsyvät eri tahtiin, mansikkaa saa aivan alkukesästä syyskuulle.

–Sitä kiireistä kahden viikon satokautta ei enää ole ollut aikoihin. Pakastamaan pääsee juhannuksen jälkeen.

Myös Pietilän tilalla on Essi Pietilän mukaan sama tilanne. Mansikan kypsyminen on hieman tavanomaista edellä. Kasvihuonemansikkaa on myyty jo runsaat pari viikkoa, ja avomaamansikkaa odotellaan vielä tovi.

–Vilpoisammat säät hidastavat vähän kypsymistä, mutta ylipäätään mansikkakausi näyttää nyt perushyvältä.