Hyviä uutisia Paimionjoelta

0

Keskiviikkona vietettiin maailman ympäristöpäivää. Mikä on sinun ympäristötekosi?

Metsien keskellä elävien suomalaisten voi olla hankala hahmottaa, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan luontokadosta. Tosiasiassa luonnontilaiset metsät ovat meillä jo hyvin harvassa ja metsien monimuotoisuus on kärsinyt. Luonnonsuojelujärjestöt huomauttavat niinkin yleisten eläinlajien kuin oravien olevan pian pulassa. Suomessa pesivistä linnuista lähes kolmannes on uhanalaisia.

Metsien tavoin myös vesistöissä näkyy ihmisen kädenjälki. Ekosysteemit ovat muuttuneet yksipuolisemmiksi, kun ihminen on raivannut jokia kulkukelpoisemmiksi ja valjastanut koskia omaan käyttöönsä. Luonnon saastuminen on oma lukunsa.

Ennallistaminen on yksi keino luontokadon pysäyttämiseksi. Siksi onkin loistava uutinen, että Paimionjoen keskiosan koskia ryhdytään ennallistamaan. Koskien ennallistamisesta on jo hyviä kokemuksiakin. Esimerkiksi äärimmäisen uhanalainen järvilohi ilmestyi WWF:n mukaan heti takaisin Etelä-Karjalan Hiitolanjoen Lahnasenkoskeen, kun pato purettiin pois. Paimionjokeen sen keskiosan koskien kunnostus ei vielä vaelluskaloja palauta. Seuraava askel pitääkin olla kalateiden rakentaminen.