Arvokeskustelua kohtuudella

0

Auran kunnanvaltuustossa liputuskäytännöistä käyty keskustelu oli oiva osoitus, että julkiset arvovalinnat ja niihin liittyvät viralliset linjaukset herättävät tunteita ja halua toimia. Sivistyneesti käyty ajatustenvaihto tarjosi vastapainoa viime vuosikymmenten kehitykselle, jonka myötä niin poliittiset kuin uskonnollisetkin arvot ovat laimenneet.

Pride-viikosta lähtölaukauksen saanut liputusasia on malliesimerkki, kuinka oikeistoa ja vasemmistoa jakaneiden pitkän linjan kiistakysymysten sijaan poliittisessa keskustelussa nostavat päätään monet erilaiset ja eri tavoin toisiinsa liittyvät vastakohdat. Ne herättävät kiinnostusta poliittista päätöksentekoa kohtaan ja ehkäpä houkuttavat uusia ehdokkaita tuleviin vaaleihin.

Muutamilta valtuutetuilta kuului kokouksen jälkeen harmittelevia lausahduksia, kuinka paljon aikaa kului kunnan toiminnan kannalta sangen vähäisen asian käsittelyyn.

Tämä kritiikki on hyvä pitää mielessä. Jos poliitikot ryhtyvät pitkällä tähtäimellä keskittämään tarmonsa ainoastaan kuntalaisten tunteita nostattaviin asioihin, viranhaltijat pääsevät kohtuuttoman helpolla valmistellessaan vaikka kaavoitusta tai taloutta.

Poliittisilla päätöksentekijöillä on kaikissa päätöksentekoon tulevissa asioissa tärkeä portinvartijan rooli, joka edellyttää laaja-alaista osaamista ja pitkäjänteistä mielenlaatua. Myös arvokeskusteluja on käytävä harkiten. Arvot luovat turvallisuutta ja ennakoitavuutta, mutta joku voi kokea ne ahdistavina.