Sulkakynät jakoon

0

Töissä on ollut viime aikoina mukavaa, kun on saanut jakaa Auranmaan Viikkolehden Sulkakynä-stipendejä levikkialueen yläkouluihin sekä lukioihin. Perinteisesti äidinkielenopettajat päättävät, keille ainekirjoituksessa menestyneille oppilaille ne annetaan. On ollut ilahduttavaa kuulla opinahjoista, että taitavia kirjoittajia löytyy yhä.

Tokihan lehtiväellä on tässä oma lehmä ojassa. Haluamme saada alalle tekijöitä, jotka osaavat kiteyttää kokemuksensa fiksusti ja tuottaa ymmärrettävää tekstiä. Kouluissa harjoitettava ainekirjoitus on työtämme silmällä pitäen mitä erinomaisinta treeniä.

Itselleni parhaita harjoituksia ovat olleet varttitunnissa rustatut pika-aineet. Opettaja kehotti jäsentämään asiat kronologisesti ja jättämään kielikikkailut pois. Tuolloin oppimallani mitä, missä, milloin, miksi -kaavalla saan yhä synnytettyä lehtijutun, vaikka takana olisi pitkä työpäivä ja pää humisisi tyhjänä kuin Pohjanmaan lakeus. Ei muottiin kirjoitetulla artikkelilla palkintoja voiteta, mutta uutiset tulevat välitetyiksi.

Jos rahaa riittäisi jaettavaksi nykyistä enemmän, kirjoittamisen lisäksi voisimme myöntää stipendin uteliaasta luonteesta ja luokseen kutsuvasta katseesta. Ne kun ovat toimittajan toiseksi tärkeimpiä ominaisuuksia. Tässä työssä tulee innostua ihmisistä ja samalla on yritettävä ymmärtää elämää, politiikkaa, taloutta, uskontoja, urheilua, luonnontieteitä ja mitä eteen tuleekaan. Välillä kirjoitamme juttuja vanhoista teknisistä vempaimista, mutta pohjimmiltaan nekin ovat tarinoita ihmisistä – kulkupelien omistajista, kunnostajista ja suunnittelijoista.

Kolmas stipendin aihe voisi olla kriittinen ajattelu. Vaikka paikallislehdissä ei ole loputtomasti aikaa harjoittaa tutkivaa journalismia, tietoja on yritettävä kerätä kattavasti ja totuuteen on pyrittävä, vaikkei sitä voi täydellisesti saavuttaa. Ei ainakaan samaan tapaan kuin matematiikassa, jossa vastaus on yksiselitteisesti oikein tai väärin.

Kuvaamataitokin on tärkeä, sillä hieno kuva houkuttelee lukemaan. Taitavasta piirtäjästä tulee usein hyvä valo- ja videokuvaaja. Tietysti myös teknisten välineiden, kuten kameroiden ja ohjelmistojen osaamisesta on hyötyä.

Nyt kuitenkin palkitsemme kirjoittamisesta. Vaikka Sulkakynä-stipendien rahallinen arvo ei vedä vertoja säätiöiden myöntämille tukisummille, toivottavasti ne innostavat kynäilemään ja tarjoamaan tekstejä julkaistaviksi.