PÖYTYÄ, AURA. –Rahaa pitäisi tulla enemmän kuin sitä menee. Se on yrityksessä perusajatus, oli ala mikä hyvänsä, sanoo Tapani Kaarlas.
Taloudellisessa menestymisessä yksinyrittäjiä ja pienyrityksiä avittavat yrityskummit. Yli 10 vuotta yrityskummeina toimineet Kaarlas ja Esa Nieminen kertoivat viime torstaina Pöytyän ja Auran yrittäjille mistä on kyse.
Yrityskummit ovat vapaaehtoisia, kokeneita liike-elämän asiantuntijoita, jotka tarjoavat tukea yrittäjille ja pienyrityksille.
– Yrityskummi on sparraaja. Hän tarkastelee asioita yrityksen ulkopuolelta, Kaarlas sanoo. Hän on siis sopivasti ulkopuolinen, mitä ystävät ja perheenjäsenet eivät yrityksen suhteen ehkä ole.
Yrityskummi ei tee mitään yrittäjän puolesta, vaan auttaa ja pistää tekemään. Keskustelu ja kuunteleminen on kummityön ydin. Kummi esittää hyviä kysymyksiä, auttaa yrittäjää oivaltamaan, ja kehittämään ideoita ja ajatuksia eteenpäin, Kaarlas kertoo.
– Joskus vaatii pari kolme tapaamista ennen kuin tulee kunnolla esille mistä kenkä puristaa.
Sparrauksen voimakohtia on esimerkiksi miksi myynti ei vedä, miten hankkia lisää asiakkaita ja missä kohtaa yritystoimintaa voi laajentaa. Myös yrittäjän jaksaminen on aihe, jota ei pidä unohtaa.
Kaarlaksella on ollut vuosien mittaan 50–60 yrityskummiasiakasta. Hän sanoo, että kummityö on kokeneelle konkarille antoisaa. Monenlaista uutta tulee eteen jatkuvasti, ja onnistumiset tuntuvat hyvältä. Tapaamisia on kerran, pari kuussa ja kummisuhde kestää yrityksen tarpeen mukaan, yleensä parisen vuotta, joskus enemmänkin. Siinä tullaan väkisinkin tutuksi.
– Yrityskummi on vähän kuin valmentaja. Suhteen lähtökohta on hyvä yhteinen kemia.
Kaarlas sanoo, että häntä motivoivat myös yrityskummitoiminnan yleiset tavoitteet ja periaatteet. Tavoitteena on kehittää Suomeen yrittäjiä ja yrityksiä, sitä kautta maan työllisyyttä, ja edistää suomalaisten ja koko maan hyvinvointia.
– Suuria sanoja, mutta täysin totta.
Yrityskummituki on yrittäjälle maksutonta. Yrityskummeja on eri puolilla Suomea runsaat 1000. Toiminta on alkanut vuonna 1994.
Sinappiyrittäjä Marko Mäkilällä on ollut yrityskummi runsaan vuoden. Mäkilä kertoo, että kummi on yrityksen asioihin paneutuessaan hankkinut yrityksen avuksi paljon tietoa koko toimialalta. Hän on kokenut yrityskummin olevan aidosti hänen ja hänen yrityksensä puolella. Mäkilä kertoo saaneensa käytännön ideoita ja näkökulmien kehittelyä.
– Kummin kanssa on kirkastuneet monet asiat, joille tulee itse sokeaksi, Mäkilä sanoo.
Yläneläinen Katja Mahal oli infotilaisuuteen tyytyväinen.
– Tämä oli inspiroivaa. Että tuollaista on tarjolla! Että kokeneet antavat tietoa muiden käyttöön. Todella hienoa.
Varsinais-Suomen yrityskummit löytyvät Turusta Varsinais-Suomen yrittäjien tiloista ja netistä nimellä yrityskummit.