Varha kertoi kunnanjohtajille perjantaiaamupäivän (15.3.2024) tilaisuudessa ensimmäisiä suunnitelmaluonnoksia palveluverkon uudistamisesta. Tämän jälkeen Varha piti tiedotustilaisuuden medialle.
Esille tuodussa viranhaltijoiden lyhyen aikavälin luonnoksessa esitetään toimipaikkojen määrän vähentämistä. Sen mukaan Varha palvelisi 35 kiinteässä sote-keskuspalveluiden toimipaikassa vuonna 2026. Kaksi nykyistä terveysasemaa saisi mahdollisesti uuden roolin perhekeskuksena.
Vuoden 2026 jälkeen Varhalla on luonnoksen mukaan 8 laajan palvelun sote-keskusta suurimmissa väestökeskittymissä. Keskisuurissa taajamissa olisi 17 sote-asemaa, joiden palvelut ovat suuren väestönosan saavutettavissa.
Riihikoski keskeiseen asemaan
Auranmaalta sote-asemaksi ollaan valjastamassa Riihikosken terveysasemaa.
Keskusten ja asemien lisäksi Varhan alueelle kaavaillaan 11 sote-pistettä. Niitä olisi Auranmaalla Aurassa sekä Marttilassa. Auran sote-pisteestä esitetään tehtävän perhekeskus ja auralaisten avosairaanhoito tapahtuisi Riihikoskella. Myös marttilalaisten lääkäripalvelut aiotaan keskittää Riihikoskelle.
Viranhaltijavalmistelun perusteella Auranmaalta ollaan sulkemassa Kosken, Oripään, Kyrön, Tarvasjoen ja Yläneen terveysasemat vuoden 2026 loppuun mennessä.
Koskelaisten sote-palvelut keskitetään tämän jälkeen Somerolle ja Loimaalle. Oripääläiset sekä yläneläiset saavat palvelua Riihikoskella ja kyröläiset Riihikoskella sekä Aurassa. Tarvasjokelaisten palvelut siirtyvät Lietoon tai Marttilaan.
Tarkennuksia on luvassa
Auran kunnanjohtaja Terhi Källi on tyytyväinen kaavaillusta sote-pisteestä.
- Mitä palveluita siihen sisältyy, tarkentunee lähiaikoina, Källi kertoo.
Lomalta tavoitettu Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki kertoo Varhan suunnitelmaluonnoksen olevan odotetunlainen. Hyväksi asiaksi hän toteaa sen, että terveyspalveluita säilyy Pöytyällä.
Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen painottaa, että kyseessä on vasta virkamiesvalmistelun vaihe sekä tilannekatsaus, jonka tarkoituksena on käynnistää keskustelu.
- Perimmäisenä tavoitteena on tehdä entistä parempi sote-järjestelmä. Muutosten taustalla on Varhan palvelustrategia, Martikainen sanoo.
Keskuksia, asemia ja pisteitä
Varhan kaavailemat sotekeskukset ovat laajoja kokonaisuuksia ja ne tarjoavat myös sosiaalipalveluja sekä harkitusti myös erikoissairaanhoitoa. Niitä pienempiä ovat soteasemat. Ne varustetaan vähäisemmillä diagnostiikkapalveluilla kuin sotekeskukset.
Sotepisteet ovat vaatimattomimpia ja niissä tarjotaan hoitajan palveluja, neuvontaa ja lääkäri on saavutettavissa etäyhteyksillä. Varhan järjestämisjohtaja Antti Parpon mukaan tarkoituksena on, että henkilökunta liikkuu entistä enemmän toimipisteiden välillä.
Parpo kertoo, että Varhan kiinteistöjen kunto vaihtelee hyvästä lähes käyttökelvottomaan. Varha haluaa säilyttää hyväkuuntoiset ja luopua kehnoista, sillä rahaa niiden korjaamiseksi ei ole.
Varhan laskelmien mukaan 96 prosenttia varsinaissuomalaisista pääsee jatkossakin sote-palvelun pariin 20 minuutin sisällä oman auton turvin. Parpo totesi sote-palvelujen saavuttamisen olevan julkisen liikenteen turvin haastavaa.
Myöhemmin tämän vuoden aikana Varhassa päätetään ikääntyneiden palveluiden, Tyks-sairaalapalveluiden sekä muiden sote-palveluiden palveluverkkosuunnitelmista.
On selvää että riihikoskelle jossa on isot ja kunnolliset tilat ja keskeinen asema joskus jopa leikattu potilaita
Komiaa, kun verorahat kuitenkin kelpaavat täysimääräisinä. Entä jos ei ole omaa autoa? Harvalla vanhuksella on.
Entä hammashoito?
Kommenttien lisääminen on estetty.