Kun sote-verkko supistuu, Pöytyällä on panostettava palveluliikenteeseen ja kotihoitoon

0
Pöytyällä joudutaan miettimään, mitä tehdään Kyrön ja Yläneen terveysasemien kiinteistöille. Kuvassa on Kyrön terveysasema.
Pöytyällä joudutaan miettimään, mitä tehdään Kyrön ja Yläneen terveysasemien kiinteistöille. Kuvassa on Kyrön terveysasema.

PÖYTYÄ. Varhan virkamiesten esitys muuttaa Riihikosken terveysasema sote-asemaksi on kunnanjohtaja Mika Joen mielestä Pöytyän kannalta hyvä asia. Sote-asema kun takaisi melko kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Olisi todella hienoa, jos onnistuisimme saamaan Pöytyälle vielä sote-pisteitäkin, mutta realisti pitää tämän osalta olla. Sote-asemaa pidän kohtuullisen hyvänä torjuntavoittona, Joki sanoo.

Kyrön ja Yläneen terveysasemien päätyminen lakkautuslistalle on hänen mielestään harmillista. Vaikka Varha kertoi viikko sitten suunnitelmistaan, tulevaisuus on sumuinen. Vasta myöhemmin keväällä selvinnee, miten Varha järjestää suun terveydenhuollon, sosiaalipalvelut sekä vanhusten asumispalvelut.

Tärkeäksi Varhan kanssa keskusteletavaksi asiaksi Joki nostaa palveluliikenteen. Sitä tullaan tarvitsemaan, jos Auran, Oripään, Yläneen ja Marttilan suunnalta asioidaan lääkärissä Riihikoskella. Pöytyällä on nykyisinkin pienimuotoista palveluliikennettä, mutta se ei ole kyllin kattavaa sote-tarpeita silmällä pitäen.

Kyrön ja Yläneen terveysasemakiinteistöjen kohtalo on avoin. Kunnanjohtaja kertoo, että viranhaltijatasolla on alustavasti pohdittu niiden tulevaisuutta. Rakennusten myymistä nettihuutokaupoissa Joki pitää viimeisenä vaihtoehtona.

Hallitukseen maanantaina

Poliittinen keskustelu Pöytyän sote-palveluista käynnistynee toden teolla maanantaina 25.4. pidettävässä kunnanhallituksen kokouksessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Hilkka Lindgrenin (kesk.) mielestä harmillisinta Varhan suunnitelmassa on, että verkoston supistaminen haittaa ennen muuta heikossa asemassa olevia kansalaisia.

Riihikosken sote-asemaa Lindgrenkin luonnehtii tiukassa paikassa saavutetuksi torjuntavoitoksi ja myös Auran sote-piste on pöytyäläisten kannalta hyvä asia.

– Siltikin tämä on kaikkinensa ikävää. Tietysti toivoin, että olisimme saaneet entistä paremman systeemin, mutta se ei ilmeisesti käy päinsä, hän harmittelee.

Keskeiseksi pöytyäläisten hyvinvointia viitoittavaksi kysymykseksi Lindgren näkee, kuinka Varhan avosairaala- sekä kotipalvelut tulevat toimimaan.

– Sote-asemaverkoston esittely oli vasta alkusoittoa. Täytyy toivoa, että Pöytyälle jää palveluasumista sekä hammashoitoa. Eihän Varha ole tehnyt vielä mitään lopullisia päätöksiä ja kaikkea tässä vielä yritetään, Lindgren toteaa.

Hilkka Lindgren on harmissaan siitä, että terveysasemien sulkeminen haittaa eniten heikossa asemassa olevia kansalaisia. Kuva: Hilkka Lindgrenin kotialbumi.
Hilkka Lindgren on harmissaan siitä, että terveysasemien sulkeminen haittaa eniten heikossa asemassa olevia kansalaisia. Kuva: Hilkka Lindgrenin kotialbumi.

Taksikyydeille tulee tarvetta

Yläneläinen Pöytyän kunnanhallituksen jäsen Veikko Niittymaa (kesk.) tuumaa kotikulmansa asukkaiden olevan jatkossa kaukana kaikista sote-palveluista. Riihikoskelle on Yläneen keskustasta 24 kilometriä ja Säkylään 20 kilometriä.

– Meille yläneläisille tämä oli odotettu, joskin surullinen tieto. Sitäkin olemme puhuneet, ettei terveysaseman sulkemisella saada aikaiseksi suuria säästöjä. Yläneellä on paljon autottomia ihmisiä, joten Kela-taksikyydit lisääntyvät ja nekin maksetaan yhteisistä verovaroistamme, Niittymaa kiteyttää.

Asiointiliikennettä hän pitää mahdollisena helpotuksena, mutta liikennetiheyttä pitäisi kasvattaa merkittävästi. Tällä hetkellä asiointiliikennettä tarjotaan yläneläisille yhtenä päivänä viikossa.

Varhan laskemia terveysasemien asiointimääriä Niittymaa kritisoi siitä, etteivät ne anna todellista kuvaa paikallisesta tarpeesta.

– Yläneellä ei ole voinut mennä vastaanotolle, kun ei ole saanut aikoja ja siksi määrät ovat alhaisia, Niittymaa puuskahtaa.

Esimakua sote-matkoista yläneläiset saivat koronarokotusten aikaan, jolloin heidät ohjattiin pistettäväksi Auraan. Niittymaan mielestä oli nurinkurista ajattelua Varhalta juoksuttaa isoa ihmisjoukkoa kymmenien kilometrien päähän, sen sijaan että hoitajat olisi lähetetty Yläneelle.

Supistusten sijaan Niittymaa ottaisi käyttöön saksalaisen korttelilääkärimallin, jossa lääkäri ja hoitaja pitävät vastaanottoa lähellä kansalaisia. Niittymaan mielestä siten varmistettaisiin perusterveydenhoidon toimivuus.

– Mikäli siitä tingitään, seuraukset tuntuvat erikoissairaanhoidossa hurjan kalliina kuluina, Niittymaa sanoo.

Veikko Niittymaa arvelee, että Kela-taksien käyttö lisääntyy hurjasti, jos pieniä terveysasemia suljetaan. Kuva: Veikko Niittymaan kotialbumi.
Veikko Niittymaa arvelee, että Kela-taksien käyttö lisääntyy hurjasti, jos pieniä terveysasemia suljetaan. Kuva: Veikko Niittymaan kotialbumi.