Mustanojan aurinkovoimala kiinnostaa asukkaita

0
Hannu Ali-Raatikainen (edessä), Jaakko Mattila ja Antti Tolkki olivat tyytyväisiä Mustanojan aurinkovoimalahankkeen esittelyn sisältöön. Kaikkia kolmea kiinnostavat uuden energian kehittäminen ja energian omavaraistaminen.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikosken yhtenäiskoulun ruokasaliin kokoontui maanantaina runsaat 40 kiinnostunutta kuulemaan Pöytyän Mustanojan alueelle suunniteltavan aurinkovoimahankkeen etenemisestä.

Mustanojan hanke on kolmas käynnisteillä oleva aurinkovoimapuistosuunnitelma kunnassa.

Kunnanjohtaja Mika Joki sanoi aluksi, että koska energia on kriittinen tuote, omavaraisuusnäkökohta on nykyaikana tärkeä. Mutta että keskustelua on hyvä olla.

Hanketta esittelivät Lauri Solin ja Jari Marttinen, joiden yritys Solmar Consulting on hankkeiden kehittäjä. Pöytyälle he ovat tuomassa hanketta, koska kunta kuuluu Suomen ”aurinkovyöhykkeeseen”, jossa on voimalalle optimaaliset aurinkosäteilymäärät.

Yritys kehittää hankkeen rakennuslupavaiheeseen saakka, mutta ei rakenna voimalaa.

Yleisöä olisi kiinnostanut aurinkovoimalan tuleva ylläpitäjä. Rakentaja ja aurinkovoimapuiston omistaja ei Solinin ja Marttisen mukaan ole tiedossa. Marttinen sanoi, että yrityksiä myydään ja omistajat vaihtuvat, mutta säädetyt velvoitteet säilyvät.

Paikallisuus tavoitteena

Solin ja Marttinen painottivat Mustanojan aurinkovoimapuiston paikallisuutta. Sen hallintaan, suunnitteluun ja operointiin tullaan heidän mukaansa perustamaan paikallinen yhtiö.

– Sen nimi voi olla Pöytyän aurinkoenergia tai se voi olla Mustanojan aurinkoenergia tai jotain muuta, mutta aurinkoenergiayhtiö pysyy kotimaisen toimijan hallussa, Jari Marttinen sanoi.

–Tuulivoimasta puolet on tällä hetkellä ulkomaisessa omistuksessa, hän muistutti.

Jos Pöytyällä ollaan hanketta vastaan, halua ei ole ”hakata päätä seinään”, Solin sanoi. Maanantaisen yleisötilaisuuden perusteella vaikuttaa siltä, että ollaan kiinnostuneita.

Hankkeen hyötyjiä ovat maata voimalalle vuokraavat maanomistajat, joille Solmar on asiasta lähettänyt viime vuoden lopussa kirjeen. Kunta puolestaan saa kiinteistöverotuloja. Suunnitelmat on esitelty kunnanhallitukselle tammikuussa. Kumpikin taho on näyttänyt vihreää valoa.

Kasvua ja bisnestä

Kiinnostus aurinkovoimaa kohtaan on suurta. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on ennustanut aurinkoenergian tuotantomäärän kasvavan lähes kymmenkertaiseksi vuosikymmenen loppuun mennessä. Fingridin mukaan viime kesänä tuotanto oli 700–800 megawattia. Vuonna 2030 aurinkovoimakapasiteetti kasvanee yli 7000 megawattiin.

Solin totesi, että Solmar tekee bisnestä, mikä tarkoittaa, että hankkeiden, joita he vievät eteenpäin, on oltava kannattavia. Reipas tahti on osa bisnestä. Tavoitteena on, että luvat ovat kunnossa vuoden päästä ja rakennustyöt voisivat alkaa vuonna 2025.

–Hankkeen vaiheet käydään läpi suurennuslasin ja juristien kanssa.

Koska koko aurinkovoima-ala on uutta ja yritykset ovat nuoria, hyvä yhteistyö kaikkien toimijoiden kanssa – asukkaista kuntaan ja viranomaisista Carunaan – on tärkeää. Kannattavuuslaskelmat pyörivät, hankkeen rahoitusta järjestetään ja yrityksen omistuspohjaa laajennetaan.

Myös Solmar on tuore yhtiö. Se on perustettu viime vuonna, mikä herätti yleisökysymyksen siitä, mitä näyttöjä puhujilla on hankkeen vakuudeksi. Marttinen totesi, että heillä ei näyttöjä ole aurinkovoimasta, vielä, mutta Korkialla on. Korkia on sijoittajayhtiö, joka on erikoistunut uusiutuvaan energiaan, ja Solmarin yhteistyökumppani.

Yleisökysymyksessä haluttiin myös tietää jäävätkö romut pellolle makaamaan aurinkovoimalan tullessa käyttöikänsä loppuun.

–Eivät jää. Laitteet kerätään pois tai jatketaan toimintaa, jos on jatkajia, Solin sanoi.

Mustanojan aurinkovoimala tarvitsee maa-alaa 103 hehtaaria. Solmar Systemsin Lauri Solin esittelee aluetta kartalla.

FAKTA

Millainen olisi Mustanojan paneelipelto?

Aurinkopaneeleja suunnitelmassa 110 000 kappaletta. Paneelirakenteiden korkeus enintään 3,5 metriä. Rakenteet voi maisemoida istutuksin.

Alueen koko 103 hehtaaria. Lisäksi akkujen varastoalue pari hehtaaria. Ympäröivä suoja-alue 200 metriä suuntaansa.

Huoltotiet paneeliblokkien väleissä on mitoitettu pelastuslaitoksen ajoneuvoille.

Varastotilat huollon tarvikkeita ja toimenpiteitä varten ovat merikontteja.

Aidattu alue on suljettu ulkopuolisilta.

Tarvittava pelto- ja metsäala vuokrataan maanomistajilta 40 vuodeksi, joka on laskelmien mukaan paneelien toiminta-aika.


FAKTA

Aurinkovyöhyke

Aurinkovyöhykkeellä tarkoitetaan banaanin muotoista aluetta Suomen kartalla kaakosta lounaaseen, jossa on eniten aurinkoisia päiviä kevättalvesta syksyyn.

Aurinkoenergian talteenotto on tällä alueella tehokkainta nykyteknologialla.

Konsulttiyhtiö on lisäksi seulonut alueen kriteerilistan avulla. Aurinkovoimalaa ei siten tulisi alueille, jotka ovat luontoarvoiltaan ja muinaismuistoalueina arvokkaita tai joilla on asutusta ja loma-asuntoja.


YLEISÖ KOMMENTOI

Uuden energian aika on tervetullut

Antti Tolkki on paikallinen maanomistaja ja häntä kiinnostavat uudet energianlähteet.
–Energianlähteitä on myös syytä hajottaa. Sen tärkeys on nähty viime vuosina, Tolkki sanoi.
–Vielä kun energian varastointi ratkaistaan, niin hyvä.

Myös Jaakko Mattila on suopea aurinkoenergialle.
– Vaikka peurankyttäyspaikat tuossa meneekin, hän naureskeli.

Hannu Ali-Raatikainen tuli paikalle yleisestä kiinnostuksesta uusiutuvan energian kehitystä kohtaan. Uusia ratkaisuja pitää tutkia.
–Kehittää täytyy. Tämäkin hanke tuo etua kuntaan ja myös käyttäjäpuolelle.