Tarjoilija, baarimestari Tanja Harilainen on tehnyt elämänsä aikana tuhansia drinkkejä ja cocktaileja, mutta viime aikoina enemmän alkoholittomia mocktaileja. Siihen on syy: Harilainen perusti ystäviensä Anu Kuikan ja Eva Liukkosen kanssa viisi vuotta sitten yrityksen nimeltä Nystad Sauna Company. Yritys vie saunaan ja hyvinvointiin liittyviä tuotteita maailmalle. Suomalainen koivu tuoksuu esimerkiksi Japanissa suomalaistyylisissä saunoissa löylytuoksuna.
Harilainen on opiskellut myös saunaterapeutiksi ja järjestää muun muassa morsiussaunoja ja saunakursseja.
Mocktailit eivät tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan saunasta, mutta virkistävät, alkoholittomat mocktailit sopivat hyvin saunajuomaksi.
– Kun saunotaan pitkään, mocktailit virkistävät. Hyvä nesteytys, vitamiinit ja hivenaineet auttavat jaksamaan löylyissä pidempään.
Harilaisen saunavinkki on, että on parempi istua miedossa löylyssä pitkään kuin ottaa nopeat, kovat löylyt. Parinkymmenen minuutin löylyttelyllä 60–70 asteessa on hyvinvointivaikutuksia. Siinä samalla voi nauttia mocktailin.
Miten mocktail syntyi?
- Kyse on sanaleikistä: mock tarkoittaa matkimista ja tail on napattu cocktail-sanan hännästä. Alkujaan mocktail onkin versio cocktailista, johon ei käytetä alkoholia.
- Kaikki mocktailit eivät matki cocktaileja. Nykyään drinkkejä kehitetään varta vasten mocktaileiksi.
- Mocktailin tekemiseen tarvitset murskaimen, jolla irrotat juomiin makua hedelmistä, marjoista ja muista kiinteistä raaka-aineista.
- Shaker eli ravistin on tarpeen, jos käytät siirappeja.
- Siivilä helpottaa shakerissa ravistettujen ainesten ja nesteen erottamisessa, kun kaadat juoman lasiin.
- Tehosekoitin on kätevä tuoreita marjoja ja hedelmiä suosiville.
- Jääpalat pitävät juoman viileänä ja tuovat mocktailiin näyttävyyttä.
- Lähde: Alko
Uudessakaupungissa asuva Tanja Harilainen pitää mocktail-kursseja Vakka-Suomen kansalaisopistossa sekä Rauman kansalaisopistossa. Hän suosittelee, että ensin tutustuu mocktail-resepteihin ja testailla niitä.
– Sitten voi alkaa muutella reseptejä oman maun mukaan. Mocktailit ovat siitä ihania, että mahdollisuuksia on rajattomasti.
Jos oikein innostuu, voi hankkia hyvät välineet mocktailien tekoon, mutta se ei ole välttämätöntä. Harilaisen mielestä suurin osa mocktaileista vaatii vain yhtä asiaa:
– Jäitä pitää olla.
Esimerkiksi shakerin voi korvata purkilla, jossa on kansi. Mocktailin voi sekoittaa hyvin purkissakin.
Mocktailien sekoittaminen ei ole vaikeaa, kokeilut opettavat. Yhden vinkin Harilainen kuitenkin antaa rakennettaviin juomiin.
– Jos mocktailiin haluaa kerroksellisuutta, kannattaa eri raaka-aineet kaataa päällekkäin varovasti lusikan kautta. Raskaat, enemmän sokeria sisältävät, alle ja kevyet päälle.
Mocktailin voi suunnitella tilaisuuden mukaan. Jos on vapaamuotoinen rentoutumisilta, mocktailit voivat olla erilaisia kuin cocktailit. Virallisessa tilaisuudessa mocktailien pitäisi kuitenkin muistuttaa ulkonäöltään tarjottavia cocktaileja.
– Mocktaileja voi nauttia alkujuomana, välijuomana, jälkiruokana ja jopa ruokajuomana. Esimerkiksi gin tonic-mocktail tai spritzer-tyyppinen mocktail menee hyvin ruuan kanssa.
Mocktailin perusrakennusaine on sokerisiirappi, jota voi halutessaan maustaa. Maustamisella makeaan liemeen saa esimerkiksi happamia ja karvaita vivahteita, jotka täydentävät juoman makua.
– Sokerisiirappiin tulee vettä ja sokeria yhtä paljon. Liemeä keitetään miedolla lämmöllä niin kauan, että neste on kirkasta. Sitten siirapin annetaan jäähtyä kansi kattilan päällä. Mikäli haluaa maustaa siirapin, sen voi tehdä esimerkiksi sitrushedelmän kuorisuikaleilla tai yrteillä. Mausteet lisätään kattilaan yhtä aikaa sokerin ja veden kanssa. Siirappi siivilöidään ennen kuin se sekoitetaan juomaan.
Valmis sokerisiirappi säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.
GT Rannikko
2 cl GT-siirappia: 1 dl vettä, 1 dl sokeria, noin 20 kpl katajan marjoja sekä yhden appelsiinin kuori suikaleina. Keitä liemi kirkkaaksi, jäähdytä kannen alla.
1,5 dl tonic-vettä
Jäitä
Laita lasi puolilleen jäitä. Sekoita siirappi jäiden joukkoon. Lisää Tonic-vesi. Sekoita.
Koristele juoma tyrnin marjoilla ja oksalla.
Juoma sopii hyvin aperitiiviksi tai esimerkiksi saunan oheen ja vilvoitteluun.
Syys on the Rocks
1 cl tyrni-inkiväärimehua
1 cl natural sokerilientä
1/2 dl porkkanamehua
1 dl appelsiinista puristettua mehua
Jäitä
Kaada jäitä lasin pohjalle. Sekoita mehut ja siirappi shakerissa ja kaada ne jäiden päälle.
Koristele juoma tyrnin oksalla tai appelsiinin kuorisuikaleella.
Juoma sopii esimerkiksi aperitiiviksi ennen ruokailua tai virkistykseksi muuten vain.
Muu maa mustikkaa
1 dl mustikkakeittoa
0,5 cl vaniljasiirappia
Kevyesti vatkattua kermavaahtoa
Jäitä
Kaada jäitä cocktail-lasiin viilentääksesi lasin. Sheikkaa mustikkakeitto ja vaniljasiirappi.
Kaada jäät pois lasista ja kaada vaniljalla maustettu keitto lasiin, ilman jäitä.
Viimeistele juoma kaatamalla kevyesti vatkattu kermavaahto lusikan kautta juoman päälle.
Koristele timjamin kukalla tai mustikkarouheella.
Mustikkamoctail sopii jälkiruuaksi tai jälkiruuan kaveriksi.
Reseptit: Tanja Harilainen.
Teksti ja kuvat: Teija Uitto.
Tämä juttu on julkaistu Vapaalla ja viihteellä -teemalehdessä. Lue tästä lisää teemalehden juttuja.