Ari Vilén palkittiin kotiseututyön ansiomitalilla

0
Ari Vilénille on myönnetty Suomen Kotiseutuliiton korkein tunnustus: kotiseututyön ansiomitali. Kuvassa Vilén esittelee perustamansa Veräjänkorvan museon antia. Kuva: AVL:n arkisto / Timo Koskensalo.

AURA. Suomen Kotiseutuliitto on luovuttanut korkeimman tunnustuksen osoituksensa, kotiseututyön ansiomitalin, yhdeksälle eri puolilla Suomea ansioituneelle kotiseutuihmiselle. Mitalistien joukossa on Ari Vilén Aurasta. Perustelujen mukaan tietokirjailija ja sukututkimuksen opettaja Ari Vilén on tehnyt työtä kotiseutunsa hyväksi jo vuosikymmeniä.

–Vilénin toiminta kattaa monenlaiset yhdistysten perustamis- ja luottamustehtävät, museo- ja retkioppaan hommat sekä runsaasti talkootyötä näyttelyjen ja kesäkahvilan eteen. Hän on ollut juhlapuhujana, esitelmöitsijänä ja juontajana lukuisissa kulttuuritapahtumissa, kotiseutu- ja sukujuhlissa, perusteluissa todetaan.

Vilén on toiminut sukututkimuksen opettajana useilla paikkakunnilla Varsinais-Suomessa. Hän on hoitanut monia kunnallisia luottamustehtäviä sekä kirjoittanut lukuisia historiikkeja, artikkeleja ja lehtijuttuja paikallishistoriasta ja sukututkimuksesta. Museokokoelman keräämisen Vilén aloitti yhdeksänvuotiaana. Yksityinen Veräjänkorvan museo on toiminut Aurassa vuosikymmeniä.

Vilénin ansiot paikallisessa ja maakunnallisessa kotiseututyössä ja sukututkimuksessa ovat liiton mukaan erittäin merkittäviä.

Kiinnostus heräsi jo lapsena

Ari Vilén kertoo ottavansa palkinnon vastaan kiitollisena ja nöyrällä mielellä. Kiinnostuksen kotiseututyöhön hän kertoo saaneensa jo lapsena.

–Olen ollut pienestä saakka kiinnostunut kotiseudusta. Vanhemmat sukulaiset kertoivat tarinoita, jotka olivat jännittäviä.

Vilén on ollut mukana Auran kotiseutuyhdistyksessä alusta saakka.

–Yhdistys on perustettu vuonna 1986 ja olin mukana perustamassa sitä, Vilén kertoo.

Vilénin pitämä yksityinen Veräjänkorvan museo on vieläkin vanhempaa perua.

–Museon historia alkaa vuodesta 1971. Toiminta alkoi saunakamarista hyvin pienimuotoisena, mutta on siitä vähitellen laajentunut

Yhdeksän mitalistia

Suomen Kotiseutuliiton hallitus myöntää Kotiseututyön ansiomitaleja vuosittain korkeintaan kymmenen, tänä vuonna mitalisteja on yhdeksän. Mitalin myöntäminen edellyttää saajalta maakunnallisia tai valtakunnallisia ansioita tai erittäin merkittäviä ansioita paikallisessa kotiseututyössä.

Suomen Kotiseutuliitto yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu noin 750 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliitossa toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.