PÖYTYÄ. Kuivurilta kuuluu kohinaa, kun saavun Maajussi-Kallen eli Kalle Yli-Jaakkolan tilalle. Isäntä itse ja tämän pitkäaikainen hyvä ystävä Jarno Laukkanen sekä Laukkasen tilanhoitaja Vilppu Räsänen käynnistävät kuivuria talven jäljiltä. Hyvin näyttää hörähtävän käyntiin, joten satoa saadaan pian kuivumaan.
Kalle, 48, on pitänyt Sipilän sukutilaansa Pöytyällä kymmeniä vuosia. Pari vuotta sitten hän joutui vaikean päätöksen eteen, kun jatkuvat terveyshuolet pakottivat ajamaan tilan toimintaa alas.
–Viljankuivauksesta tuleva pöly aiheutti toistuvia poskiontelotulehduksia, mutta nyt vaiva on helpottanut, kertoo Kalle.
1800-luvulta lähtien toiminutta 160 hehtaarin tilaa ei noin vain lopeteta. Kalle päätyikin vuokraamaan 154 hehtaaria maitaan. Vakuutuksen piirissä pysyminen kuitenkin edellytti, että viljelijästatus on oltava, joten Kalle jätti itselleen kuusi hehtaaria maata. Nämä hehtaarit hoitaa nyt Laukkanen tilanhoitajansa kanssa.
Työtä Kallella kuitenkin riittää puimurien maahantuontihuoltojen parissa ja välillä katsastusmiehen hommissa. Myös klapeissa riittää savottaa, kun hän tekee niitä myyntiin. Mutta Kalle on oppinut, että elämässä on muutakin kuin työnteko.
Avioero ja läheisten menetykset ovat saanet Kallen pohtimaan, että elämä on asioista luopumista, mutta samalla suuri seikkailu. Tärkeintä puolestaan ovat omat 6- ja 8-vuotiaat tyttäret. Syvä kiintymys tyttäriin ja ylpeys heistä ei jää epäselväksi.
–Pitää olla onnellinen, että on saanut lapset. Niistä täytyy pitää huolta, ne on hienoja likkoja, tuumaa Kalle.
Ero tyttöjen äidistä on ollut oma kasvuprosessinsa ja yksinolo on kasvattanut ihmisenä. Omat voimavarat ovat löytyneet. Kalle toteaakin, että tukea pitää ihmisellä olla, mutta toinen ihminen ei saa olla se, joka aina kannattelee.
Seikkailu puolestaan käynnistyi, kun Kalle ilmoittautui mukaan MTV3:n Maajussille morsian -ohjelmaan. Läheisten piti asiaa jonkin aikaa sulatella, mutta vieressä touhuava Jarno Laukkanen toteaa kannustaneensa Kallea mukaan. Laukkasen poika Eemeli esiintyy ohjelmassa Kallen tukena; heitä kun yhdistää tanssiharrastus.
Ohjelman teko on ollut Kallelle ainoastaan positiivinen kokemus, yksi parhaimmista seikkailuista. Kallen mukaan kuvausryhmä oli fiksua porukkaa: he hoitivat kaiken oikein hyvin ja tyylillä. Hän kertoo kuvausten myötä myös oppineensa, miten ihmisiin tutustutaan. Ohjelman juontaja Vappu Pimiä oli Kallen mukaan aito rempseä itsensä.
–Vappu on oikein Vappu, hän nauraa.
Kalle toteaa pilke silmäkulmassa etsivänsä itselleen edustusvaimoa. Vaimoa, joka pitää hänestä huolta ja paistaa lettuja.
Vakavissaan Kalle kuitenkin etsii itselleen toimivaa parisuhdetta ja tasavertaista kumppania, jonka kanssa hän on samalla viivalla. Kolhuja elämässään saanut Kalle on varovainen avautuessaan ihmisille eikä hän hae parisuhdetta vain sen vuoksi, että olisi joku, vaan tunteen pitää olla molemminpuolista. Toista ei pidä myöskään lähteä Kallen mielestä muuttamaan, vaan tulee hyväksyä tämä sellaisena kuin on. Uskoa oikean löytämiseen hän ei ole menettänyt.
Lapsia tulevalla kumppanilla saa olla, sillä lapset vain kasvattavat ihmistä Kallen mukaan. Sillä, onko tuleva kumppani maalta vai kaupungista, ei ole väliä.
–Tosin kaupunkilainen voi suhtautua maalla elämiseen avoimemmin, kun se ei ennestään ole tuttua, pohtii Kalle.
Kalle on intohimoinen tanssin ja laulun harrastaja. Niistä hän ei luovu, mutta hän toteaa, ettei tulevan kumppanin tarvitse osata tanssia. Se mitä hän isona vielä tekee, on avoinna. Täysin poissuljettua maanviljelijän työkään ei tulevaisuudessa ole, mutta isoja investointeja se vaatisi, joten se ei ole ajankohtaista.
Kalle keskittyy itseensä ja lapsiinsa. Sekä sen oikean löytämiseen. Se, löytyykö parisuhde, selvinnee syksyn mittaan Maajussille morsian -ohjelmaa seuraamalla.
–Seuratkaa mun matkaa Maajussina, Kalle vinkkaa ja toteaa edelleen olevansa se sama Kalle, kuin ennen ohjelmaakin.
Maajussille morsian -ohjelma MTV3-kanavalla maanantaina 4.9. klo 20 alkaen.
Syyskuu käynnistyy tanssien Kallen kanssa
Kalle Yli-Jaakkolan tilalla pääsee pistämään jalalla koreasti tai ainakin opettelemaan foksin perusteita maksuttomalla Vaihtoaskel kansalaistaidoksi -hankkeen tanssikurssilla perjantaina 1.9.
Ennakkoilmoittautumista tai omaa paria ei tarvita. Sen sijaan tanssiin sopivat kengät, reipas ja iloinen mieli ja juomapullo ovat suotavia. Ohjaajina kurssilla toimivat Jenni Porkola ja Vesa Koski.
Tanssi on monipuolista ja hyvää liikuntaa, minkä johdosta perustanssitaidon hankkiminen on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi. Tätä varten käynnissä on valtakunnallinen Vaihtoaskel-hanke, jonka puitteissa on mahdollisuus oppia tanssin perustaitoja. Hankkeen rahoittajina ovat Suomen Seuratanssiliitto SUSEL, Suomen Tanssinopettajainliitto STOL sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Mukana hankkeessa on useita tanssikouluja ja -seuroja sekä tanssinopettajia.
Vaihtoaskel itsessään on foksin ja tangon perusaskel, jonka opittuaan voi tanssia lähes minkä musiikin tahtiin tahansa.
Kun Vaihtoaskel-kurssilla on perusteet opittu, voi niitä lähteä testaamaan heti viikon päästä, perjantaina 8.9., Auran Nuortentalolla pidettäviin Sadonkorjuutansseihin.
Tanssien puuhamiehinä häärivät Kalle Yli-Jaakkola ja Eemeli Laukkanen. Tanssimaan pääsee Hurma-yhtyeen, Päivi Tuomen ja Petri Forsmanin tahtiin. Lipun hintaan sisältyy myös tanssikurssi klo 19.
Vaihtoaskel tanssikurssi 1.9. klo 18–20, osoitteessa Kolkkistenkoskentie 21, Pöytyä. Vapaa pääsy.
Sadonkorjuutanssit 8.9. klo 20 alkaen Auran Nuortentalolla, osoitteessa Kirkkotie 254, Aura. Liput 20 euroa.