Villillä kortilla Miss Suomi -semifinaaliin – Janina Kumlander haluaa tehdä hyvää

0
–Harjoittelen vielä hieman hammashymyä kisoja varten, mutta muuten poseeraaminen tuntuu aika luontevalta ja helpolta, Janina Kumlander kertoo. Kuva: Tuomas Honkasalo

TURKU, PÖYTYÄ. Miss Suomi -kilpailu on muuttunut roimasti viime vuosina. Mukaan kilpailuun otetaan nyt myös hieman vanhempia ja samalla myös ajatuksiltaan kokeneempia kandidaatteja. Tatuointeja saa olla, eikä pituuden saati painon suhteen enää heilutella vaakaa ja mittanauhaa. Rinnanympärystäkään ei tarvitse ilmoittaa. Semifinaalissa on tänä vuonna mukana myös transnainen.

Mukana kisassa on myös Pöytyältä kotoisin oleva Janina Kumlander . Kumlander on edennyt Miss Suomi -kisan semifinaaliin saakka.

–Ulkonäön lisäksi korostetaan henkisiä arvoja ja monenlaista älykkyyttä. Missikisat ovat nykyään aivan erilaiset ja muutos on todellakin mennyt oikeaan suuntaan, Kumlander sanoo.

Nuoruutensa Pöytyällä asunut Kumlander tiesi, että nyt on hänen viimeinen mahdollisuutensa hakea mukaan kisoihin, sillä ikäraja 28 vuotta tulee syksyllä täyteen.

–Pienenä haaveilin välillä olevani Miss Suomi. Saija Palin on isäni pikkuserkku ja hänen valintansa Miss Suomen toiseksi perintöprinsessaksi vuonna 1999 ei suinkaan vähentynyt missiunelmointiani, Kumlander kertoo haikea hymy kasvoilla Ruissalon telakan kahvilapöydässä.

–Nykyään kuvaukset tai prinsessaunelmat eivät ole niin merkittävässä roolissa elämässäni, mutta misseys olisi hyvä tapa tehdä hyvää ihmiskunnalle.

Hyväntekeväisyys edellä

Medianomiksi juuri valmistunut Kumlander opiskelee myös sairaanhoitajaksi. Opinnoista on vajaa puolet jäljellä.

–Sairaanhoitajaksi minua on ajanut halu auttaa ihmisiä. Se on myös kantava ajatukseni, jos minut valittaisiin Miss Suomeksi. Haluan edistää hyväntekeväisyyttä monella tavalla ja ihmisläheisyys onkin minun valttini myös missikisoissa, Kumlander paljastaa.

–Olin sairaanhoitajaopintojen harjoittelussa hematologian osastolla ja näin läheltä, kuinka tärkeää kantasoluluovutus on. Sopivia luovuttajia odotetaan kuin kuuta nousevaa. Haluan puhua luovuttamisen helppoudesta. Se ei oikeasti ole vaikeaa, Kumlander vihjaa.

–Toinen teemani liittyisi varmaankin kodittomiin kissoihin, sillä minulla on itselläkin kaksi kissaa. Kodittomien kissojen määrä on hälyttävän iso Suomessakin, Kumlander harmittelee.

Missikiertueella toteutettavasta hyväntekeväisyysprojektista Kumlander ei sen sijaa saa vielä puhua.

Kumlanderin menneisyydestä löytyy kaikenlaista missikisailua aiemminkin. Hänet on valittu muun muassa Miss Forssaksi.

–Esiintyminen ei ole minulla vaikeaa. Ehkäpä siksi tuo medianomin ammattikin on kiinnostanut. Olen hyvä organisoimaan ja järjestelemään asioita. Tulevien missikahinoiden vipuvarrella minua kiinnostaisi myös televisio- tai elokuvatyöskentely, mutta ei välttämättä pelkästään kameran edessä vaan myös sen takana tuotannon puolella. Sitähän olen nimenomaan opiskellutkin.

Hukattu hakukaavake

–Hain kisoihin nettisivuilla olevan kaavakkeen kautta. Organisaatiosta ei oltu minuun missään yhteydessä ja ihmettelin sitä aika paljon. Myöhemmin puhuin missikeisarinna Sunneva Kantolan kanssa, että siinä oli tapahtunut mahdollisesti joku tekninen virhe. Hain sitten vielä niin sanotulla villillä kortilla kisoihin ja monen haastatteluvaiheen kautta pääsin mukaan semifinaaliin. Valittuja tyttöjä oli alun perin 50 ja nyt meitä on 20. Tämä on jo aika iso saavutus, Kumlander huokaa.

Miss Suomi semifinaali on 7. elokuuta.

–Meistä 20 tytöstä karsitaan puolet eli kymmenen etenee julkistamisen jälkeen kolmen ja puolen viikon finaalikiertueelle. Kaikki semifinalistit ovat varmaankin tyhjentäneet kalenterinsa varmuuden vuoksi elokuun ajalta, Kumlander naurahtaa.

Miss Suomi edustaa Suomea Miss Universum -kilpailuissa.

–En ole todellakaan uhrannut ajatustakaan sellaiselle, vaan keskityn nyt Miss Suomi -kisoihin. Ne ulkomaan kisat ovat ehkä jopa hieman pelottava ajatus, Kumlander paljastaa.

Kumlander on välitön ja helposti lähestyttävä – erinomaisia ominaisuuksia Miss Suomelle. Aika näyttää ken neitosista on kaunein. Tai paremmin sanottuna: edustavin.

Tuomas Honkasalo

KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Janina Kumlander, 27, Turku

Ammatti: sairaanhoitajaopiskelija

Koulutus: medianomi

Tärkeimmät saavutukset: Miss Suomi -semifinalisti 2023

Perhesuhteet: kihloissa, kaksi kissaa

Harrastukset: kuntosali, mallikuvaukset

Motto: Ole ennemmin se, joka hymyilee kuin se, joka ei hymyile takaisin.