Myös toisessa huoneessa sijainneen pystymuurin ja piipun jalustana ollut lankkupeti oli lahonnut, joten sekin poistettiin ja tilalle valettiin uusi antura. Nyt pystymuuri odottaa viereisen huoneen nurkassa uutta piippua. Vanhat piipun tiilet Koskelaisseuran puheenjohtaja Piika Vainio latoi kiveyksenomaisesti lipputangon juurelle. Hauraat tiilet eivät tosin ole vaihtelevia säitä pihamaalla kestäneet, mutta tuovat väriä perinnekukkamaan viereen.
Viime syksynä päädyn seinä suoristettiin ja toinen huoneista sai pintaansa uudet paneelit lahojen tilalle. Sekä Vainio että seuran varapuheenjohtaja Esa Mäkelä kiittelevät koskelaista rakennusalan ammattilaista Kalle Ahoa saamastaan asiantuntija-avusta. Ahon kautta on tullut myös materiaaleja ja työvälineitä. Talkooväki saa myös kiitosta hallituksen jäseniltä, sillä heidän panoksellaan remontti on edennyt.
–200 tuntia talkootyötä on tehty tänä vuonna, laskee Vainio.
Talkooväki koostui pääosin seuran jäsenistä ja kaikki, joilla vasara tai muu työkalu vähänkään pysyi kädessä, saivat remontoitavaa. Kosken kunta avusti seuraa 1500 euron suuruisella rahasummalla, jolla hankittiin materiaaleja remonttiin. Kaikkinensa korjausprojekti kesti vuoden päivät, joskin talvikuukausina remontissa oli taukoa.
Marjapuuron sävyinen katto
Vaikka tuli yllätyksenä, että kahdesta huoneesta piti purkaa lattia ja vielä muurikin, on Vainio silti tyytyväinen. Hänen mukaansa ikävä yllätys kääntyi positiiviseksi, sillä nyt käyttöön saatiin kaksi remontoitua huonetta.
–Ja minä kun ajattelin toisesta huoneesta varastoa, Vainio naurahtaa.
Tuuria lienee, ettei varastoajatus toteutunut, sillä nyt viehättävästi marjapuuroon vivahtava paneelikatto antaa lämpimän säväyksen huonetilaan. Paneloitu katto tuli esiin purkutöissä ja on alkuperäinen, joskin marjaisan värinsä se on saanut pintaansa myöhemmin.
Myös vihertävää ja harmaata värimaailmaa löytyy toisen huoneen pinnoilta, kun taas toista huonetta koristaa kukikas tapetti. Vainio pitää tapettia oikein sopivana taloon, mutta myöntää, että alla olevat pinkopahvit ja huoneen nurkkia tekisi mieli oikoa.
–Vaikka ei vanhaa voi vatupassin mukaan suoristaa hän toteaa.
Talon aiemmin omistanut Saaren perikunta on jättänyt taloon useita kalusteita, joilla huoneita on saatu sisustettua. Osa huonekaluista on pelastettu varastoista tai saatu ja kunnostettu sitten Myllytuvan käyttöön. Lahjoituksena ovat tulleet kauniit, pellavaiset, verhot, jotka luovat oikeanlaista, entisaikaista tunnelmaa ikkunanpieliin.
Uusia ajatuksia
Iäkkään talon remontointitarpeet eivät ajan kuluessa vähene. Aina löytyy kunnostettavaa, mutta vielä ei ole niiden aika. Sen sijaan seuraava projekti on Vainion mukaan ulkoladon siivous ja talon sisällä olevan irtaimiston kartoitus.
Pohdinnassa on, miten talo saataisiin enemmän kuntalaisten käyttöön. Tapahtumien järjestäminen voisi olla yksi vaihtoehto. Tällä hetkellä perinteinen lauluilta on lähes ainoita tapahtumia Myllytuvassa. Ja jos kävijämäärät lisääntyvät, aiheuttaa se järjestelyjä pysäköinnissä. Tällä hetkellä on sallittua ajaa autolla Myllytuvan piha-alueelle tai parkkeerata tienvarteen talon edustalle. Vainion mielestä olisi parempi, jos Myllytuvalle saavuttaisiin jalan, sillä ajo takaisin Hämeentielle on jokseenkin vaarallinen. Pysäköintialueeksi sopisi Vainion mukaan talon ja Kosken hautausmaan väliin jäävä maa-alue. Kyseinen tila kuuluu Salon seurakunnalle. Nähtäväksi jää, miten kunta vie kaavoitusta eteenpäin.
Lisäksi seura hioo ensivuoden aukioloaikoja ja ajatuksissa on ollut kesätyöntekijän palkkaaminen jatkossa.
Huilin paikka
Tällä hetkellä Myllytuvassa on esillä Pyykkipäivä-näyttely, johon pääsee tutustumaan talon aukiolojen mukaan. Lisäksi Myllyrannassa voi opastekylttien avulla tutustua alueen historiaan, sillä kuvin ja tekstein varustellut kyltit kertovat paikalla ennen sijainneista rakennuksista.
Mutta muutoin on huilin paikka.
–Paukut meni remonttiin ja talkoisiin, joten nyt huokaistaan, toteavat Vainio ja Mäkelä.
n Myllytupa, Myllyranta 1 Hämeentie 113, Koski Tl. Myllytupa on auki yleisölle sunnuntaisin 13.8. asti klo 11-15. Kosken Kohauksessa Myllytupaan ja esillä olevaan Pyykkipäivä-näyttelyyn pääsee tutustumaan sekä lauantaina 29.7. että sunnuntaina 30.7. klo 11-15. Mahdollisesti avoinna myös Varsinais-Suomen museopäivänä 28.8.