MARTTILA. Erään selityksen mukaan Päivi-nimi olisi lyhennelmä Päivikistä ja se olisi luotu naispuoliseksi vastineeksi Päiviölle. Nimenä Päivi viittaa aurinkoon ja päivään, mikä on helppo ymmärtää, kun nimipäivä sattuu osumaan kesäkuun 16:een päivään, jolloin aurinko on korkealla ja päivä on pitkä.
Samana päivänä juhlivat Päivikki ja Päivä. Kaikkien näiden nimien on sanottu tuovan mieleen auringonpaisteen ja kuvastavan toivetta siitä, että lapsen elämänpolku olisi onnellinen ja valoisa.
–Ulkoisesti mulle sopii Päivi nimi, toteaa valoisasti hymyilevä marttilalainen Päivi Järvilehto-Kylänpää etunimestään.
Ja samaa mieltä on Järvilehdon kanssa oltava, sillä positiivinen ja aurinkoinen olemus tuntuu huokuvan haastateltavasta aivan luonnostaan. Alunperin ei Järvilehto-Kylänpään etunimen kuitenkaan pitänyt olla Päivi, vaan Johanna. Kyseinen nimi oli äidinäidin toisena nimenä ja olisi näin luontevasti siirtynyt suvussa eteenpäin. Mutta toisin kävi, kun tahtonaisia on asialla.
–Mummi, isänäiti, oli ilmoittanut, että Päivi Hannele tytöstä tulee, kertoo Päivi.
Se, miksi juuri tämä nimi oli niin vahvasti tullut mummilta, ei ole tiedossa. Järvilehto-Kylänpää on tyytyväinen nimeensä ja myöntää, että ei edes osaa ajatella olevansa muun niminen, vaikka nuorena Päivi nimi tuntuikin tyhmältä. Almannakassa nimi on ollut vuodesta 1950 lähtien ja suosion huippu nimellä on ollut 1960-luvun alkuvuosina. Kaikkiaan Päivi-nimen saaneita on yli 36 000, joista suurin osa on syntynyt 1960- ja 1970-luvulla, kuten myös 52-vuotias Järvilehto-Kylänpää.
Rovaniemeltä Marttilaan asetuttuaan Järvilehto-Kylänpää muistaa kokeneensa, että kuolee ikävään pienellä paikkakunnalla. Sosiaalinen verkosto kuitenkin löytyi osallistumalla eri yhdistysten toimintaan ja hän kiitteleekin sillä olleen ison merkityksen kotiutumisessa maaseudulle. Lisäksi verkostomarkkinoinnin parissa työskentely on johdattanut kouluttautumaan positiivisen ajattelun saralla, mikä näkyy myös ulospäin.
–Olen hymyilevä ja positiivinen, hän toteaa.
Verkostomarkkinoinnin lisäksi lihakarjatilan pitoon osallistuvan Järvilehto-Kylänpään perinteisiin ei kuulu nimipäivien juhliminen. Onnitteluja tietysti tulee ja anoppi tuo kukkia, mutta itse nimipäiväsankari ei tykkää olla juhlinnan kohteena. Kahvit Järvilehto-Kylänpää lupaa toki keittää, jos juuri hänen päivänään sattuu kylään poikkeamaan. Nimipäivää isompi merkitys 16.6. päivällä tosin on.
–Valittiin se kihlapäiväksi, että mies muistaa, Päivi nauraa.
Joskus lukioaikaan Järvilehto-Kylänpää kertoo olleensa Päve, mutta muutoin häntä ei lempinimellä kutsuta.
–Päkästä olen sanonut, etten reagoi siihen, on niin ruma nimi, virnistää Päivi.
Entä sitten se Leevi and the Leavingsin laulusta tuttu ”Poika nimeltä Päivi”? Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ei ole yhtään Päivi-nimistä poikaa.
Viikkolehti esittelee kerran kuukaudessa julkaistavalla Nimpparisankari-palstalla Auranmaalla asuvan nimipäivän viettäjän sekä hänen nimensä taustan.