PÖYTYÄ. Kun Hanna Lehdolta kysyttiin halukkuutta ryhtyä Pöytyän vt. kirkkoherraksi, hän innostui heti.
–Ajattelin, että jes, Yläneen seuduille. Mietin ehkä minuutin ja sanoin kyllä, Lehto kertoo.
Sijaisuus kestää elokuun loppuun. Sen ajan hän on virkavapaalla vakityöstään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueellisen keskusrekisterin johtajan paikalta.
Lehdolla on sukujuuria Yläneellä molempien vanhempien puolelta. Hänen toinen isoisänsä oli Joen talon Olavi Ojala, joka toimi muun muassa kenttärovastina ja toinen isoisä Veikko Lehtonen, joka tunnettiin muun muassa osuuspankin pankinjohtajana.
Lehto viettää vapaa-aikaansa Joen maihin aikoinaan kuuluneella kesäpaikalla Elijärven rannalla.
Hallinnon osaaja
Lehdon tausta on vahvasti kirkon hallinnossa.
–Olen ensimmäiseltä koulutukseltani yo-merkonomi ja toiminut talouspäällikkönä muun muassa Rymättylän, Merimaskun ja Rautavaaran seurakunnissa. Talouspäällikkönä toimiessa tuli ajatus, että haluan hakeutua opiskelemaan teologiaa. Pappisvihkimyksen olen saanut vuonna 2015, Lehto kertoo.
Papiksi vihkimisen jälkeen Lehto toimi piispa Jari Jolkkosen sihteerinä ja erityisavustajana Kuopiossa kunnes palasi kotiseuduilleen Varsinais-Suomeen ja Turkuun vuonna 2018.
Pöytyän vt. kirkkoherran pesti on ensimmäinen, missä Lehto pääsee tekemään myös muita kuin hallinnollisia töitä, suoraan seurakuntalaisten pariin.
–Olen kaivannut sitä, että pääsen seurakuntalaisten keskelle tekemään töitä. Haluan ottaa työn haltuuni ja käydä esimerkiksi piireissä, hoitokodeissa ja vastaavissa tutustumassa seurakuntalaisiin, Lehto sanoo ja kertoo iloitsevansa mahdollisuudesta tutustua seurakuntatyön kenttään.
–Väliaikaisena kirkkoherrana tärkein tehtäväni on katsoa, että asiat hoituvat. Meillä on töissä asiantuntijoita ja minun pitää toimia työn mahdollistajana, hän summaa.
Sijaisuus päättyy elokuun lopussa. Siihen mennessä Pöytyän seuraava kirkkoherra pitäisi olla valittuna. Lehdon aikomus on palata sijaisuuden jälkeen takaisin vakivirkaansa, missä hän kertoo viihtyvänsä hyvin.
Ei minulle vaan meille
Lehdon mukaan kirkkoon kuuluminen on arvovalinta.
–Kirkkojen ovet, diakonia ja melkein kaikki muutkin palvelut ovat avoinna myös niille, jotka eivät kuulu kirkkoon. Kyse on arvovalinnasta. Kuulumalla kirkkoon ihminen kertoo haluavansa ylläpitää systeemiä, joka muun muassa huolehtii vähävaraisista, järjestää kerhoja lapsille ja vanhuksille ja ylläpitää kansallisomaisuutta kuten kirkkorakennuksia. Mutta jos maksavat jäsenet käyvät vähiin, supistetaan myös palveluita.
–Kirkko saa toki valtiolta rahaa kulttuuriperinnön hoitoon, hautaustoimeen ja kirkonkirjojen pitoon. Kirkon tärkein tehtävä on kuitenkin ihmisten kohtaaminen.
Lehto muistuttaa, että suurin osa suomalaisista kuuluu edelleen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Hengellisyys voi hyvin, vaikka moninaisuus ja uskontojen kirjo on kasvanut.
Hänen mielestään on tärkeää, että kirkko pitää silmät auki yhteiskuntaan.
–Kirkon pitää olla kiinni tässä ajassa. Sopeutua aikaan ja ympäristöön, mutta toisaalta säilyttää itselleen tärkeät asiat, hän sanoo.
KUKA?
Nimi, ikä, paikkakunta: Hanna Lehto, 53, Turku.
Ammatti: Pöytyän vt. kirkkoherra.
Koulutus: yo-merkonomi, teologian maisteri.
Tärkeimmät luottamustoimet tai työtehtävät: Suomen Ekumeenisen Neuvoston paikallisekumenian jaoston sihteeri, maanpuolustusnaisissa toimiminen.
Perhesuhteet: puoliso, neljä aikuista tytärtä.
Harrastukset: maanpuolustus ja luonnossa liikkuminen, Rotary-toiminta.
Motto: asenne ratkaisee.