Mäkiäisten työväentalo myyntiin – Kallis energia panee yleishyödyllisten kiinteistöjen omistajat lujille

0
Mäkiäisten Työväenyhdistyksen Tauno Mäki toivoo, että työväentalo löytää arvoisensa omistajan.

AURANMAA. Mäkiäisten Työväenyhdistyksen väki on haikeissa tunnelmissa, kun Riihikosken taajamassa olevalle työväentalolle ryhdyttiin perjantaina etsimään uutta omistajaa. Työväenyhdistyksen Tauno Mäen ja Reijo Viirin mukaan talon myyntiä on pohdittu aiemminkin, koska talkooväki ikääntyy eikä nuorempaa polvea ole saatu mukaan.

Viimeinen niitti myyntipäätökselle oli kalliiksi käynyt energia. Työväenyhdistys on mitoittanut rahkeensa siten, että se kykenee tarvittaessa huolehtimaan talosta ensi kesään saakka. Viiri tuumaa, että nyt on hyvä hetki tehdä myyntiponnisteluja.

Yhdistysväki haluaisi talon uudeksi omistajaksi yrittäjän, joka pystyisi hyödyntämään laitoskeittiötä sekä juhlatiloja. Tätä silmälläpitäen kiinteistö myydään irtaimistoineen.

Öljylämmitteisen työväentalon ylläpitokulut ovat olleet noin 15 000 euroa vuodessa, kun pihan aurauksetkin lasketaan mukaan. Työväenyhdistys remontoi rakennuksen läpikotaisin vuosina 2004–2013.

Juhlia työväentalolla pidettiin viimeksi 2019, jolloin siellä järjestettiin hieman alle 300 tilaisuutta. Tämän jälkeen se oli vuokrattuna Pöytyän kunnan opetustiloiksi aina viime kesään saakka.

Nuorisoseura on toiveikas

Nuorisoseurantaloa Ollilassa talkoovoimin hoitava Marttilan Nuorisoseura on onnistunut saamaan talkooväkeä huolehtimaan talosta ja pyörittämään toimintaa.

Nuorisoseuran Ann-Marie Vähä-Piikkiön mukaan nuorisoseurantaloa pystytään näillä näkymin ylläpitämään niin kauan kuin siellä on tapahtumia. Etenkin näytelmistä saadut tuotot ovat seuralle tärkeitä.

Nuorisoseurantalossa kokoontuu Auranmaan Kansalaisopiston jumpparyhmiä sekä nuorisoseuran omia kansantanssi- ja näytelmäryhmiä. Lisäksi taloa vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin.

Ryhmien kokoontuessa sisälämpötilaa nostetaan. Kokoontumisajat on suunniteltu siten, ettei väliin tule turhia hukkatunteja. Kun ryhmät ovat kokoontuneet, taloon palautetaan ylläpitolämpö.

Marttilan Nuorisoseurantalon yhteenlasketut sähkö- ja öljykulut ovat vaihdelleet viime vuosina 5 800 ja 7 500 euron välillä. Öljylämmitteisen talon energiatehokkuutta on parannettu ilmalämpöpumpuilla, jotka hankittiin Suomen Kotiseutuliiton hankkeella.

Mikäli energian hinnat jatkavat kallistumistaan, Vähä-Piikkiö ei lähtisi supistamaan toimintaa.

– Sen sijaan täytyisi miettiä, mistä saamme lisää tuloja, hän sanoo.

Tärkeänä voimavarana Vähä-Piikkiö pitää nuorisoseuran ja Marttilan kunnan välistä yhteistyötä. Kunta on tarjonnut asiantuntija-apua, kun jokin nuorisoseurantalon ylläpitoon liittyvä asia on aiheuttanut päänvaivaa. Nuorisoseura on saanut kunnalta yleisavustusta, joka osaltaan edesauttaa vuosina 1918–19 rakennetun talon ylläpitoa.

Areenalla jännätään sähköä

Loukonkulman Lukon Paavo Kallio tuumaa korkeiden energian hintojen olevan koetinkivi yhdistyksen ylläpitämälle POP-Areenalle.

– Helppoa ei tule olemaan, mutta ennenkin ollaan selvitty ja selvitään nytkin. Talkoolaiset tekivät talon hartiapankilla ja samalla tavalla yritämme pitää sen auki, jotta lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan, Kallio linjaa.

2018 valmistuneen POP-Areenan rakenteissa on kiinnitetty huomiota energiatehokkuuteen. Areena on varustettu ledivaloilla sekä maalämmöllä.

– Tällä hetkellä sähkösopimuksemme hinta on maltillinen, Kallio kertoo.

Sopimus kuitenkin katkeaa keskitalvella. Loukokulman Lukossa toivotaan, että sähkön hinta lähtee ennusteiden mukaisesti laskuun, ennen kuin uutta sopimusta ryhdytään sorvaamaan.

Areenan vuotuiset ylläpitokulut ovat olleet noin 15 000–20 000 euroa. Säästöä voisi Kallion mukaan yrittää saada järkeistämällä ilmanvaihtokoneen käyttöä.

– Se on pakettiauton kokoinen laite, joka kuluttaa melkoisesti sähköä. Ilman pitää vaihtua, kun talossa liikutaan, mutta koneen turhaa käyttöä kannattaa välttää, hän täsmentää.

Loukonkulman Lukko on hakenut tukea Pöytyän yhteisöllisyyslautakunnalta Areenan pyörittämiseen, mutta tähän mennessä hakemukset eivät ole tuottaneet tulosta. Kallio toivoo kunnan harkitsevan, voisiko sisäliikuntaa mahdollistava Loukonkulman Lukko saada samanlaista tukea kuin urheiluseuratkin.

Jäähalli pärjää toistaiseksi

Tarvasjoen jäähallia pyörittävän Auranmaan Tekojäärata Oy:n Jari Kurka sanoo jäähallin pärjäävän hyvän käyttöasteen turvin. Sähkökuluja on kohtuullistettu jo aiemmin luopumalla hallin lämmityksestä.

Hallin energiatehokkuutta voisi Kurkan mukaan parantaa entisestään investoimalla uuteen kylmäkoneeseen sekä aurinkopaneeleihin. Näin suuria investointeja yhtiöllä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä näköpiirissä.