PÖYTYÄ/Riihikoski. Konepajatöitä ja risteilijöiden sisustusasennuksia tekevä Topmec muutti Alastarolta Lallin teollisuusalueelle Pöytyälle vuosi sitten. Topmec osti vuonna 2018 konkurssiin menneen veneveistämö Siltalan kiinteistön.
–Muutto oli hyvä päätös. Alastarolla meillä oli käytössä vain 3500 neliötä, mikä oli aivan liian vähän. Nyt meillä on käytössä 7500 neliötä hallitilaa, mikä merkitsee muun muassa sitä, että materiaalit voidaan tuoda ajoissa hallitiloihin eikä niitä tarvitse varastoida pihalla, kertoo Topmecin hallituksen puheenjohtaja Riku Aaltonen.
Topmecillä on omia työntekijöitä 25 henkeä, joista tosin vain osa työskentelee Lallin tiloissa. Yhteistyökumppanit mukaan luettuna yritys työllistää noin 50 henkeä.
Hyvä paikka
Lallin teollisuusalueen logistinen sijainti sopii yrityksen tarpeisiin. Suurin osa työntekijöistä on Loimaalta ja sinne on lyhyt matka niin kuin Turkuunkin. Valtatie on vieressä.
Vanhalla Siltalan tontilla on kokoa 6,5 hehtaaria ja hallitilaa on enemmänkin kuin yritys itse tarvitsee.
–Täällä on aikoinaan ollut töissä 250 henkeä, joten tilaa riittää. Esimerkiksi vanha metalliverstas on kooltaan 800 neliötä ja vailla käyttöä. Sen voisi vuokrata ulos kokonaan tai osina. Tila sopisi hyvin metalliverstaalle, sillä hallissa on valmiina muun muassa savukaasuimureita. Jos löytyisi sopiva vuokralainen, sen kanssa voisi tehdä yhteistyötäkin, Aaltonen miettii.
Myös kunnan toiminta saa kiitosta.
–Elinvoimajohtaja Tiina Hämäläinen on ollut hyvin aktiivinen. Hän muun muassa puhui meidät osallistumaan Tampereen alihankintamessuille, Aaltonen kertoo.
Muutto on tuonut myös uusia yhteistyökuvioita, sillä Topmec tekee yhteistyötä muun muassa naapurissa olevien Vihervakan, Siirtoruuvin ja PKP Machining kanssa.
Topmec on tehnyt omassa käytössään olevaan halliin kosolti muutoksia. Toimistotilat on remontoitu kokonaan, vaikka esille onkin jätetty myös alueen merellisestä historiasta kertovaa esineistöä. Hallin lattioita on uusittu ja seiniä maalattu. Lämpö tulee uudesta hakevoimalasta.
Käytössä on 30 metriä pitkä maalaamo ja puhallushalli.
Lämpöä hakkeesta
–Alueella oli valmiiksi lämpökeskus, josta saatiin lämpö kaikkiin tiloihin. Aikaisemmin lämpö tuotettiin öljyllä, mutta nyt käytössä on uusi hakevoimala, jonka ansiosta energiamenot alenivat huomattavasti, Aaltonen kertoo.
Topmecillä on kaksi tukijalkaa. Liikevaihtoa syntyy toisaalta risteilijöiden sisustusasennuksista, toisaalta konepajatoiminnasta, josta syntyy muun muassa kuljettimia metalliteollisuuden tarpeisiin.
Näkymät alalla ovat erikoiset.
–Näyttää siltä, että mennään murheesta toiseen kun koronaa seurasi Ukrainan sota. Toisaalta tarjouskyselyjä riittää ihan mukavasti, Aaltonen sanoo.
Energian hinnan nousu luo sekin omat ongelmansa. Niihin on yrityksessä vastattu jo etukäteen vaihtamalla valaistus ledeillä toimivaksi ja lämmitys hakkeella toimivaksi.