Taiteilija, ruokakirjailija, urheilija, markkinointikoordinaattori ja laulaja kertovat erilaisista tavoistaan juhlia ja viettää pikkujouluja. Jokainen listaa mukaan myös luottoreseptinsä tai -ruokansa, kun on aika kestitä vieraita tai nauttia hyvästä ruuasta.
Puolison munakas tekee hiihtäjän vapaapäivästä juhlan
Suomen maajoukkuehiihtäjä Johanna Matintalo ei ehdi pikkujouluissa rampata, sillä joulukuu on hiihtäjälle hyvin kiireistä aikaa.
– Minun pikkujoulu- ja juhlakauteni on hyvin erilainen moniin muihin verrattuna, sillä sitä ei ole ollenkaan. Iso osa maajoukkuehiihtäjistä saattaa viettää koko joulukuun ulkomailla käymättä kertaakaan Suomessa. Itse olen kuitenkin monena vuonna ollut muutaman viikon harjoituspätkän Suomessa, mutta lähtenyt jo ennen joulua Keski-Eurooppaan. Heti joulun jälkeen aina alkava Tour de Ski on monelle hiihtäjälle yksi tärkeimpiä Maailmancup-tapahtumia ja siihen halutaan valmistautua urheilu etusijalla ilman juhlimisia, kertoo Pöytyän Urheilijoita edustava ja Pöytyältä kotoisin oleva hiihtäjä.
Matintalo kertoo kuitenkin nauttivansa paljon juhlista, sillä niihin menemiseen saati järjestämiseen on erittäin harvoin aikaa tai mahdollisuuksia.
– Toki onnistuneita kisasuorituksia voi juhlia pienimuotoisesti reissuissa, mutta isompaan juhlimiseen ei useinkaan ole varaa. Varsinkin viime vuosina koronan takia meidänkin reissuistamme karsittiin pois kaikki ylimääräinen kontakti muiden kanssa, kertoo Matintalo.
Hiihtäjän juhla-aikaa on kevät, kun hiihtokausi päättyy ja ohjelmassa on pieni ”loma”.
– Silloin juhlissa on tärkeintä tunne, se että juhlimiseen on aikaa eikä se ole pois urheilusta. Toki myös kesällä voi olla erilaisia juhlatilaisuuksia, mutta niihin osallistuminen pitää suunnitella ja sovittaa harjoitus- ja leirikalenteriin.
25-vuotiaalle urheilijalle normikansalaisen arki kuulostaa jopa luksukselta.
– Tykkäisin järjestää juhlia, jos olisi aikaa tai olisin tarpeeksi usein edes kotona! Uskon, että uran loputtua normaali arki ja esimerkiksi mahdollisuus järjestää illanistujaisia halutessani vaikka joka viikonloppu tuntuu luksukselta, pohtii Matintalo.
Japanilainen sushi on urheilijan suosikkiruoka. Matintalo sanoo, että valitsee usein ruuan tilaamisen, jotta aikaa jää ystävien kanssa olemiseen.
– Jos ehdin järjestämään illanistujaisia, niin tykkään tilata niihin ruokaa. Sushi on yksi suosikeista, koska matkustamme paljon Keski-Euroopassa ja aasialaista ruokaa on hyvin harvoin tarjolla. Haluan myös käyttää kaiken rajallisen ajan yhteiseen oleiluun, en kokkailuihin keittiössä.
Johanna Matintalon puoliso on erityisesti sprinttihiihtäjänä tunnettu Lauri Vuorinen . Kun kahden urheilijan taloudessa on vapaapäivä, se tarkoittaa arkista juhlaa. Silloin luottoruoka on Vuorisen munakas.
– Reissuissa ja kotona normaalina treenipäivinä syömme kaurapuuroa. Jos olemme kuitenkin kotona ja meillä on vapaapäivä, teemme usein tuhdimmaksi aamupalaksi tämän munakkaan. Siitä tulee rento ja kotoisa olo, se rikkoo normaaleita arkirutiineita mukavasti ja tuntuu pieneltä juhlalta.
Laurin munakas
(yhdelle nälkäiselle)
2-3 kananmunaa (nälän paistinpannun koon mukaan)
0,5 – 1 dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
sipulia
paprikaa
valkosipulia
Herkkusieniä
Tomaattia
Kalkkunaa
Juustoraastetta
Basilikaa
Sekoita munat ja kerma.
Lisää pippuri ja suola.
Silppua sipuli, pilko kasvikset, kalkkuna ja sienet.
Kuullota sipuli ja sienet paistinpannulla.
Kaada munakermasekoitus pannulle.
Lisää paprika, tomaatti ja kalkkuna.
Anna tekeytyä miedolla lämmöllä, mielellään kannen alle.
Kuorruta juustoraasteella ja laita vielä hetkeksi kansi päälle.
Kokonaisuuteen menee noin 20 minuuttia.
Koristele basilikalla.
Johanna Oras ostaa välillä myös catering-palvelua tutuilta keittiömestareilta. – Cateringin käyttö on yleistynyt, nuorena jaksoin itse enemmän. Kuva: Riitta Salmi.
Johanna Oraksen ruokapöydässä kattaus on kuin maalaus
Taiteilija Johanna Oras rakastaa syksyn juhlakautta. Oras ja hänen miehensä Reijo Oras järjestävät silloin useita illanistujaisia kotonaan Koskella.
– Kaikki rakentuu meidän 14-hengen ruokapöydän ympärille. Pitkä pöytä koristellaan eri teemojen ja värien mukaan. Teen usein ruuan itse, mutta ennen kaikkea rakastan yli kaiken tehdä näyttäviä kattauksia, kertoo Johanna Oras.
Ruokapöydän ensimmäinen kattaus juhlakauteen on jo valmis. Sen värinä hehkuu kirkas vihreä ja koristeena on oman puutarhan vaaleanpunertavia hortensian kukkia.
– Seuraavaksi ajattelin hakea koristeeksi osmankäämiä, viljaa ja vaihtaa väriä tumman vihreäksi. Tämän jälkeen pikkujoulu saa jo näkyä kattauksissa, suunnittelee Oras.
Runsaista maalauksistaan tunnettu taiteilija suunnittelee ja toteuttaa kattaukset viimeistä yksityiskohtaa myöten. Myös tyyliin sopivat nimikortit kuuluvat kokonaisuuteen.
– Vieraamme ovat vaihtelevaa sakkia. Yritämme yhdistää ihmisiä eri aloilta. On ollut hienoa huomata, että pöytämme ympärillä on syntynyt ystävyyssuhteita ja liikekumppanuuksia.
Johanna Oras valmistaa illalliskutsujen ruuan usein itse ja käyttää mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita. Peura on yksi vakioraaka-aineista.
– Saamme ostaa peuraa paikalliselta toimittajalta. Viime vuonna ostimme kolme peuran ruhoa. Mielestäni peura on erinomaista lähiruokaa.
– Yritän valmistaa ruuan mahdollisimman paljon etukäteen, jotta minun ei tarvitse sitten marttyyrina seistä keittiössä. Ja jos joku vieraista tykkää auttaa ruuassa, niin en kursaile yhtään. Meillä on usein tarjolla alkuun keittoa ja pääruuaksi pataruokia. Esimerkiksi peurasta tehty, pitkään haudutettu gulassikeitto on suosikkini. Pääruokana on silloin yleensä kalaa. Arkisesta silakasta saa uunissa maittavaa ruokaa, kuten silakkarullia tai silakkapihvejä.
– Tällä hetkellä tekisin jälkiruuaksi jotain kotimaisesta omenasta. Apple crumbleen tulisi omenoiden päälle siirappia ja kanelia. Kauraseokseen laitan runsaasti voita, taiteilija nauraa.
Johannan gulassikeitto
1 kg peuran sisä- ja kulmapaistia
Pala salamia
Sipulia
Erivärisiä paprikoita
Porkkanaa
Kypsiä tuoreita tomaatteja
Perunaa
Tuore chili kokonaisena
(Valkosipulia)
2 prk paseerattua tomaattia
Laakerinlehtiä
Paprikamaustetta
Chiliä
Cayennepippuria
Hunajaa
Rouhittu mustapippuri
Himalajan suolaa tai Maldon-suolaa
Loraus soijaa
Maustekastiketta (HP, Worcesterkastike tms )
Keitä peuranliha kypsäksi sipulilla, mustapippurilla ja suolalla maustetussa vedessä kattilassa tai painekattilassa.
Paloittele kasvikset ja kierittele/freesaa ne pannulla öljyssä.
Huuhtele pannu joka erän jälkeen ja kaada huuhteluvesi isoon kattilaan kasvisten kanssa.
Lisää mausteet ja suola ja anna kiehua niin, että liemi peittää kasvikset. Anna kiehua puoli tuntia.
Lisää paseerattu tomaatti ja kokonaiset chilit (määrä maun mukaan).
Freesaa salamipalat pannulla ja lisää sekaan (pannun huuhteluvesi keittoon).
Lisää valkosipulia kokonaisina kynsinä, jos haluat.
Lisää perunalohkot, riivi kypsä liha keittoon.
Anna pulputella hiljakseen tunnin verran, niin että perunat saavat pehmetä kunnolla.
Lisää hunaja ja tarkista suola.
Kaisa Sillanpää luottaa rentoon piiraaseen
Tietokirjailija ja kahdeksan ruokakirjan tekijä Kaisa Sillanpää kertoo juhlivansa pikkujoulukautena yleensä pienimuotoisesti ja lähinnä perheen kesken.
– Olen tietokirjailija ja työskentelen yksin, ei ole siis mitään työpaikkapikkujouluja tulossa tänäkään vuonna. Juhlitaan yleensä pienimuotoisesti vain oman perheen kesken.
Kovin suuri yllätys ei liene se, että juhlissa sauvolaista kirjailijaa kiinnostaa hyvä ruoka. Tärkeintä juhlissa on kuitenkin tunnelma. Sen saavat aikaan mukavat ihmiset, musiikki ja tietysti hyvä ruoka.
Kutsu ruokakirjailijan illallispöytään kuulostaa lähes lottovoitolta. Kaisa Sillanpää kertoo kutsuvansa välillä ystäviä kotiinsa, sillä heitä on aina mukava nähdä.
– Kutsun yleensä pienen määrän ihmisiä kerrallaan kotiin, niin ehdin huomioida kaikki vieraat tasapuolisesti.
Ruoka-ammattilainen tekee luonnollisesti itse tarjottavat, kun kylään on tulossa ruokavieraita.
Valikoima on laaja, kun Sillanpää miettii bravuuriaan illanistujaisiin.
– Riippuu tilanteesta, voin tehdä vaikka leivinuunissa haudutettua pataruokaa tai sitten jotain nopeaa tarjottavaa, esimerkiksi galetten.
Liitteenä oleva tomaattigalette-resepti löytyy myös Sillanpään uusimmasta kirjasta Suuri pizzakirja. Kaksi aivan erilaista galetteversiota löytyy Sillanpään Aamupalat ja välipalat -kirjasta: luumu-aprikoosigelette ja sienigalette.
– Galette on rento piirakka, se valmistuu helposti ja täytteitä voi varioida.
Kaisan tomaattigalette
Taikina:
2 ¾ dl (180 g) puolikarkeita vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
50 g kylmää voita pieninä kuutioina
1 rkl omenaviinietikkaa
noin 5 rkl kylmää vettä
Täytteeksi:
300 g tomaatteja
Juustotahna:
100 g vuohenmaito-valkohomejuustoa
½ tl (luomu)sitruunakuorta raastettuna
½ tl sitruunamehua
¼ tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
Lisäksi:
kananmunaa reunojen voiteluun
Galettetaikinan valmistus:
Laita vehnäjauhot, suola ja kuutioitu voi tehosekoittimeen ja anna koneen käydä hetki, kunnes muodostuu murumainen koostumus. Lisää viinietikka mukaan. Lisää lusikallinen vettä kerrallaan kunnes taikina on tasaista. Muovaa taikina palloksi leivinpaperin päälle. Kauli taikina halkaisijaltaan noin 25 cm pyöreäksi levyksi.
Juustotahnan valmistus:
Murskaa juusto haarukalla ja lisää muut täytteen aineet mukaan. Sekoita hyvin.
Galetten kokoaminen:
Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Täytä piirakkapohja. Levitä ensin juustotahnaa taikinapohjan päälle, jätä noin 5 cm reunoilta ilman täytettä. Asettele juuston päälle tomaatit lähekkäin toisiaan. Taivuta reunat osittain täytteen päälle. Voitele reunat kevyesti kananmunalla. Paista tomaattigalettea uunissa 220 asteessa noin 20 minuuttia.
Tiia Palkénin porkkanakakku on nimeltään Tervahovin erikoinen
Lietolainen Tiia Palkén tunnetaan ystävien kesken kokkaustaidoistaan. Palkénin klassikkoresepti pöytään on porkkanakakku.
– Se on parasta ikinä! Se on kakku, jota tarjoan joka paikassa, nauraa Palkén.
– Porkkanakakku on mainio kakku syksyisiin juhliin, mutta oivallinen myös joulupöytään. Porkkana tuo kakkuun mehevyyttä ja kaneli mukavaa mausteisuutta. Lapset ovat toivoneet tästä jopa synttärikakkua. Tätä oli tarjolla myös nykyisin 21-vuotiaan esikoiseni ristiäisissä. Kakku on myös helppo tehdä gluteenittomana, luettelee Palkén.
Palkénin porkkanakakku on isoäidiltä ja tädiltä peritty sukuresepti, joka on alun perin julkaistu Kodin kuvalehdessä tai Kotiliedessä vuosikymmeniä sitten.
– Tässä vanhassa klassikkoreseptissä päällisessä on käytetty Olympia-sulatejuustoa tai Koskenlaskijaa, ja sitä kutsutaan Tervahovin erikoiseksi. Tuota isoäitini teki, kun olin lapsi. Tätini esimerkistä siirryin käyttämään tuorejuustoa kuorrutteessa.
Palkén käyttää leivonnaisesta sujuvasti kahta eri nimeä. Hän myös kutsuu mokkapaloja masaliisoiksi, sillä kertoo olevansa Porista kotoisin. Ahkera leipoja tarjoili juuri kasan masaliisoja työpaikalla työkavereiden iloksi.
Tiia Palkén työskentelee markkinointikoordinaattorina Laitilan wirvoitusjuomatehtaalla. Työnsä myötä hän on innostunut kokeilemaan eri juomien ja ruokien yhdistämistä.
– Porkkanakakkua kannattaa kokeilla alkoholittoman IPA-oluen kanssa. Yhdistelmä on huippu! Opin tämän Maria Markukselta, joka on Suomen ensimmäinen olutsommelier.
– Mieheni on intohimoinen kalastaja, ja hän nappasi muutama viikko sitten ison saaliin ahvenia. Tein niistä perinteisen fish and ships -ruuan. Friteeraustaikinasta tuli aivan täydellinen, kun lorautin joukkoon olutta.
Tervahovin erikoinen / porkkanakakku
Piirakka- tai kakkuvuoka, jos haluat pellillisen, tuplaa ainekset
Pohja
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3 dl porkkanaraastetta
1 dl öljyä tai sulatettua margariinia/voita
Kuorrutus
50 g tuorejuustoa
1,8 dl tomusokeria
30 g margariinia
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita vehnäjauhoihin sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaneli.
Lisää jauhot munavaahtoon ja lopuksi porkkanaraaste ja rasva.
Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun pyöreään vuokaan.
Paista 200 asteessa kypsäksi noin 40 minuuttia.
Kun pohja on jäähtynyt, valmista kuorrutus.
Sekoita tuorejuusto, pehmeä margariini ja tomusokeri sekä vaniljasokeri huolellisesti ja levitä pohjan päälle.
Koristeeksi sopii erinomaisesti esimerkiksi mantelirouhe.
Gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi reseptin saa muokattua kätevästi ainoastaan vaihtamalla ainekset gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi.
Kuorrute kannattaa lusikoida keoiksi ympäri pohjaa, jottei pehmeä pohja repeile kuorrutetta levittäessä.
Todelliset herkkupeput tuplaavat kuorrutteen määrän, kuten itse olen tehnyt, nauraa Tiia Palkén.
Antti Ketonen grillaa lammasta ystäville – ”Grillaamisen minä hallitsen”
Laulaja Antti Ketosen syksy on täynnä kiireitä ennen joulua.
Olisitpa sylissäni -esikoissinglestä tuli jättihitti Neljänsuora-yhtyeestä soolouralle lähteneelle Ketoselle vuonna 2017. Tämän vuoden tammikuussa Ketonen julkaisi uuden singlen Sytytä mut. Syksyllä laulu saa jatkoa uudesta albumista.
– Keväästä asti on päästy keikkailemaan ja marraskuussa tulee albumi ja kiertue, joten täysillä painetaan vielä tämä syksy, kertoo Salossa asuva Ketonen.
Artisti esiintyy myös joulukonserteissa, esimerkiksi joulukuussa Viking Gracella. Ketonen on julkaissut muutamia joulusinglejä, jotka on koottu vuonna 2015 julkaistulle joulualbumille Joulu valtaa sydämen.
– Pikkujoulukaudelle on tullut kivasti yrityskeikkoja myös Turun seudulle. Olen puoliksi turkulaistunut, kun tuli hankittua kämppä Turun keskustasta.
Nuorempana Ketosella oli tapana lähteä kaveriporukan kanssa pikkujouluristeilyille.
– Ne olivat mukavia reissuja, mutta en ole enää päässyt mukaan keikkojen takia.
– Juhlissa tärkeintä on itselle se kaveriporukka, hyvä ruoka ja juoma.
Artisti tunnustautuu vapaa-ajallaan rauhalliseksi tyypiksi, ei kovaksi juhlijaksi.
– Tykkään enemmänkin olla ihan rauhaksiin kotona, kun on vapaata. Toki ystävien kanssa käydään silloin tällöin syömässä ulkona.
Kun kotiin tulee vieraita, Ketonen grillaa ruokaa. Grilliin sujahtaa lammasta, jonka kanssa hän tarjoaa tzatzikia.
– Tykkään kreikkalaisesta ruuasta. Se vie fiiliksen Kreikan aurinkorannoille.
– Mun kokkailut on enemmänkin juuri grillausta. Yksinkertaista ja helppoa minulle. Sen hallitsen, mutta muuten ei oikeen onnistu mikään, nauraa artisti.
– Tykkään puhtaasta ruuasta ja olen kaikkiruokainen. Pari viikkoa sitten oli illanistujaiset, joihin tilasin pitopalvelun hoitamaan kattauksen ja ruuan.
Antin grilliruoka
Lampaankyljyksiä grillissä
Perunat airfryerilla
Lisäksi kylkeen tzatzikia ja salaattia
Pilko perunat ja laita reippaasti öljyä mukaan. Valmista perunat airfryerissa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Grillaa lampaat halutun kypsäksi grillissä.
Valmis tzatziki löytyy kaupasta.
Vinkki!
Grillatun lampaan mausteeksi sopivat valkosipuli ja oliiviöljy.
Kokeile myös persiljaa tai timjamia lihan maustajana.
Helppo tzatziki
1 kurkku
2 valkosipulinkynttä
200 g turkkilaista jogurttia
1 rkl oliiviöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
mintun lehtiä
ripaus suolaa
mustapippuria
Leikkaa kurkku pitkittäin ja poista siemenet lusikalla. Raasta kurkku raastinraudan karkeimmalla puolella. Sekoita suolaa kurkkuraasteeseen. Anna seistä noin 20 minuuttia.
Sekoita jogurtti ja oliiviöljy. Purista joukkoon valkosipuli. Purista neste kurkkuraasteesta ja sekoita kurkku jogurttiin.
Lisää mausteet.
Voit myös murustaa fetajuustoa tzatzikin joukkoon.