–Ottaisitko mieluummin jotain kylmää juotavaa? Simola kysyy.
Nyt ei kaivata viilentäviä juomia, sillä kabinetin ilmastointi häätää helteen pihan puolelle.
Simolan työvuoro on juuri päättynyt. Hän työskentelee Shellillä palvelumestarina.
–Tankkaan autoja, tarkistan öljyjä ja ilmanpaineita, vaihdan tuulilasinpyyhkijöitä ja polttimoita, siivoan pihaa ja laitan tavaroita hyllyihin, Simola kertoo työstään.
Hetkinen, otetaanpa pari askelta taaksepäin. Miten laulajana tunnetusta Simolasta tuli palvelumestari?
–Korona lopetti soittokeikat, mutta laskuja tuli entiseen malliin. Sitten sattumalta huomasin, että Auran Shellille haettiin palvelumestaria. Aloitin toukokuussa 2021.
Aivan kylmiltään Simola ei ryhtynyt autojen kanssa tekemisiin, sillä maanviljelijänä hän on tottunut koneisiin. Loimaan ammattikoulussa hän opiskeli maatalouskonekorjaajaksi.
Tähti paidassa ja nokalla
Simolalla on yllään sininen t-paita, jota koristaa kolmesakarainen tähti. Siinäkin siis selvä kytkentä autoihin. Kabinetin ikkunasta näkyvä Mercedes-Benz 230 vuodelta 1975 paljastaakin Simolan autoharrastajaksi. Auto on museorekisterissä. Kotona on enemmänkin ”johtotähtiä”.
Käyttöautona on 270-mallin Mersu, keikoille soittajan vie Sprinter.
Miksi juuri Mercedes-Benz?
–Setäni ajoi taksia Helsingissä, ja taksit olivat Mercedez-Benzejä. Kun sain ajokortin, oli ensimmäinen autoni vuoden 1965 ”siipimalli”.
–Mercedes-Benz kulkee junamaisesti, sen jousitus on tehty hiekkateille sopivaksi.
Palvelumestarilla on toinenkin ammatti. Maanviljelijä Simola asuu lapsuudenkodissaan Karinaisissa yhdessä äitinsä kanssa. Viljeltävänä on 40 hehtaaria.
–Minulla oli 15 hehtaaria syysvehnää, mutta koko sato meni totaalisesti tänä keväänä, kun pellon päällä oli jääkerros. Nyt viljelyssä on härkäpapua, vehnää ja hernettä.
Vielä riittää unelmia
Simola on tuttu eri tilaisuuksista sekä laulajana että säestäjänä. Mainitusta ammattikoulusta on myös kytkentä musiikkiin. Simola on Suomen Ammattikoulujen Kulttuurikilpailun (SAKU) harmonikka-sarjan kaksinkertainen mestari vuosilta 1982 ja 1983. Niiden jälkeen ansioluetteloon on tullut lukuisia hyviä sijoituksia varsinkin laulukilpailuista.
Harmonikan soiton opiskelun Simola aloitti 10-vuotiaana vuonna 1975. Tuolloin hän kävi serkkunsa kanssa Helsingissä Lasse Pihlajamaan Harmonikkakoulua Lippo Loposen oppilaana. Helsinkiin oli sen verran pitkä matka, että matkaan lähdettiin kesken koulupäivän.
Vuotta myöhemmin Simola siirtyi Keijo Lounan oppilaaksi Turkuun. Lauluopinnot alkoivat vuonna 1994 Turun Seudun Musiikkiopistossa Ulla Ståhl-Grapesin johdolla.
–Oppilaskiintiö oli tuolloin jo täynnä, mutta musiikkiopiston rehtori Seppo Ruohonen antoi luvan ottaa minut oppilaaksi, Simola muistelee.
Opinnot jatkuivat oopperalaulaja Heikki Toivasen oppilaana. Vuosina 2000—2005 opettajana oli oopperalaulaja Tamara Lund. Opettajat kannustivat suuntautumaan klassiseen musiikkiin.
Tamara suositteli oopperaa
–Tamara suositteli minulle oopperaa, mutta se on rankka laji, jossa on kova kilpailu, ja pitäisi osata kieliäkin. Iskelmät ja tango ovat enemmän minun musiikkiani.
Opiskelujen ohessa Simola on ollut keikkamuusikkona parikymppisestä alkaen. Vuosien varrella hän ollut ollut säestämässä muun muassa Jamppa Tuomista, Seppo Hanskia ja Eeki Manteretta (Viktor Kalborrek).
Onko 57-vuotiaalla muusikolla vielä unelmia?
–Nuorempana yksi unelma täyttyi, kun sain tehtyä ensimmäiset äänilevyni. Ne tehtiin Erkki Frimanin kanssa.
Simola paljastaa, että hän on tekemässä uutta äänilevyä Ville Mäkimattilan kanssa.
–Kiva, että vieläkin pääsee tekemään levyä, vaikka viime vuosina levymyynti onkin romahtanut. Pitäisi olla Spotifyssä, mutta eiväthän vanhat ihmiset sitä käytä.
–Ensi syksynä osallistun Pentti Viherluoto -laulukilpailuun.
Entä muita unelmia?
–Emäntä olisi hakusessa.
Takana on päättyneitä suhteita, mutta uskoa tulevaisuuteen riittää.
Eikö muusikkopiireistä löydy sopivia emäntäehdokkaita?
–Kyllä löytyy, mutta he ovat kaikki jo varattuja.