PÖYTYÄ/Yläne. 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Yläneen Luontokapinetti laajentaa toimintaansa taiteen puolelle, kun sen kokous- ja juhlatilassa tullaan jatkossa näkemään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tairekalleriaksi nimetty tila on runoilija Heli Laaksonen ideoima. Hän sanoo aina ihailleensa huoneen luonnonvaloa ja sen värejä.
–Tänne sopii hienosti juuri luontoaiheiset taulut ja taideteokset, jotka täydentävät alakerran pysyvää näyttelyä, hän pohtii.
Hän kertoo usein itsekin piipahtavansa mielellään taidenäyttelyissä, eikä niissä suinkaan ole tärkeintä taiteilijan ammattilaisuus vaan aivan muut seikat.
–Taidenäyttelyjen idea on mielestäni se, että niissä pääsee irrottautumaan hetkeksi arkisista murheistaan. Esimerkiksi taulua katsellessa voi muistaa jonkun kaukaisen ja hauskan muiston. Sitä ei voi koskaan etukäteen tietää.
Luontokapinetin Minna Lukkala pitää Tairekallerian avaamista tervetulleena lisänä Luontokapinetin tarjontaan. Hän uskoo, että vaihtuvat näyttelyt kiinnostavat sekä paikallisia että matkailijoita.
–Tavoitteena on saada uutta yleisöä läheltä ja kaukaa sekä innostaa kapinetin tuttuja tulemaan paikalle useamminkin. Vaihtuvia näyttelyjä on vuodessa useita, ja ensi vuodellekin on jo varauksia.
Monipuolisuutta Luontokapinetin toiminnassa hän pitää pelkästään hyvänä.
–Se on hyväksi niin luonnossa kuin kapinetissakin, hän naurahtaa.
Aiheina ovat luonto ja kotiseutu
Tairekallerian avaa ainutlaatuinen isän ja pojan, Antti ja Kyösti Mäkimattilan yhteisnäyttely nimeltään Leikkitanhuvat ja pyhät järvet. Yläneläislähtöinen Antti Mäkimattila on valinnut toistasataa käsittävästä tuotannostaan 16 öljyvärimaalausta, joihin muusikko Kyösti Mäkimattila on kirjoittanut runot.
–Osa runoista on jo aiemmin julkaistuja, mutta osa on aivan uusia, hän kertoo.
Kyösti Mäkimattila luonnehtii maalaamisen ja runouden olevan taidemuotoina sikäli samanlaisia, että molemmissa pyritään vangitsemaan jokin tietty, merkityksellinen hetki elämästä. Pilkettä silmäkulmassaan hän sanoo maalaamisen sopivan erityisen hyvin varsinaissuomalaiselle, hiljaiselle miehelle.
–Taulujen kautta hän voi antaa itselleen luvan olla herkkä sanomatta sanaakaan.
Antti Mäkimattilan taulut käsittelevät pitkälti luontoa mutta myös rakkaita kotiseutuja.
–Uskon, että monelle meistä lapsuudenkoti ja sen ympäristöt, metsät, pienet polut, kiipeilykivet, mansikkapaikat ja kaikki lähiseudun leikkitanhuvat säilyvät muistiemme lokerikoissa siellä kaikkein kirkkaimpien ja kultareunaisten raamien kehystäminä.
Poika Kyösti on samaa mieltä isänsä kanssa, ja hän sanoo aina Yläneelle tullessaan tuntevansa lämpimän läikähdyksen rinnassaan.
–Vanhat kotimaisemat ovat todella rakkaita ja täältä on paljon hyviä muistoja.
Toisaalta myös luonto yhdistää isää ja poikaa. Isäänsä Kyösti kuvailee varsinaiseksi luontoaktivistiksi ja lintubongariksi.
–Hän osaa myös lajien latinankieliset nimet, ja siitä meille monesti syntyykin kisa. Tosin en kyllä pärjää hänelle, hän naurahtaa.
* Leikkitanhuvat ja pyhät järvet -näyttely kuvineen ja runoineen on esillä Luontokapinetissa 23.6. saakka. Avajaiset maanantaina 6.6. klo 18. Kallerian avaa Antti Mäkimattilan maalaukset, mukana myös Kyösti Mäkimattila ja tilaisuuden juontajana Heli Laaksonen
* Juhannuksen jälkeen nähdään Heli Laaksosen maalauksia ja installaatioita sekä kesän puolivälistä Riikka Palosen ryijyjä ja maalauksia myyteistä, metsistä ja aamuhetkistä.
* Luontokapinetti on avoinna kesä- ja heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin klo 11–15. Juhannuksena suljettu. Osoite: Hovilanmäentie 2, Yläne.
KYÖSTIN RUNO:
Leikkitanhuvilla
Kuusenalusen pehmeä
neulasmatto,
juuret kuin jokia ja teitä, pienemmät aitoja.
Nyt, olkaas visusti siinä,
kaikki käpylehmät,
sinäkin vikuroit siinä,
olkaas ny hetken,
lampaat riviin noin
ja kaikki piänet kanat.
Mää otan teistä kuvan!
Nyt, ihan paikoilanne,
naks,
ja sinne meni,
muistikuvien kauneimpaan lokeroon,
ketunleipien, lemmikkien ja
metsätähtien seuraksi.
Kyösti Mäkimattila 2022