AURA. Auran uusi kunnanjohtaja Terhi Källi on toiminut virassaan joulukuun alusta eli puolitoista kuukautta.
Millaisin ajatuksin aikaisemmin Ruoveden hallintojohtajana Pirkanmaalla toiminut, mutta alkujaan Satakunnasta Kankaanpäästä kotoisin oleva Källi on Varsinais-Suomeen kotiutunut?
–Meno on ollut hektistä niin töissä kuin kotona. Hyppäsin niin sanotusti suoraan syvään päätyyn, kaikenlaista tutustumista on ollut paljon. Viikko sitten saatiin muuttokuorma Auraan. Ostin paritalon puolikkaan, joten asumisen mukavuus on noussut huimasti ja saunakin lämpiää lähes joka ilta, kertoo aiemmin kerrostalossa asunut Källi.
Källin lapset ovat aloittaneet koulun Auran yhtenäiskoulussa.
–Myös haaveeni siitä, että olisi pyöräilymatka töihin, toteutuu.
Auralla hyvät eväät
Korona on suurimmaksi osaksi estänyt Källin aikeet jalkautua kuntalaisten pariin ja lisäksi se aiheuttaa tietysti monenlaisia käytännön ongelmia muun muassa sairaslomien vuoksi.
Painetta asioiden nopeaan haltuunottoon lisää se, että Aurassa oli sijaisuusjärjestelyjen vuoksi monta kuukautta tilanne, jossa yksi ihminen hoiti sekä hallintojohtajan, kunnanjohtajan että sivistysjohtajan tehtävät.
–Pitää pohtia, miten tehtäviä on jatkossa järkevintä hoitaa. Hallintojohtajan työn pitäisi olla kokoaikainen, mutta nyt siihen on yhdistetty myös sivistysjohtajan tehtävät. Voisi olla järkevää, jos esimerkiksi vapaa-aikasihteerin ja sivistysjohtajan tehtävät olisivat samassa. Mutta nämä ovat vasta alustavia pohdintoja, Källi kertoo.
Aurassa Källi näkee paljon menestymisen eväitä. Kunta on tiivis ja napakan kokoinen, yrityselämä ja kolmas sektori on aktiivisia.
–Seudullista vahvuutta olisi järkevää hakea tekemällä yhteistyötä esimerkiksi matkailussa, missä olisi paljon mahdollisuuksia. Aurajoen matkailutie on hyvä esimerkki hienosta ylikunnallisesta hankkeesta, Källi näkee.
Lääkäriin pääsee tulevaisuudessakin
Kulttuurin ja matkailun merkitys nousevat tulevaisuudessa yhdessä sivistystoimen kanssa entistä keskeisemmiksi, kun sosiaali- ja terveystoimi on alueellista ja kunnan budjetista 70 prosenttia menee sivistystoimeen.
Toisin kuin moni muu, Källi uskoo, että terveyspalveluja on saatavilla jatkossakin joka kunnassa, vaikka valta terveyspalveluiden järjestämisestä karkaakin kunnista kauemmas.
–Uskon, että ainakin joinakin päivinä pääsee joka kunnassa lääkäriin jatkossakin. Kiertävät palvelut ehkä yleistyvät, Källi uskoo.
Huolta kuitenkin aiheuttaa se, että valtio on jo nyt hyvin velkaantunut eikä sotesta ole odotettavissa säästöjä ainakaan kymmeneen vuoteen – päin vastoin, uusi järjestelmä on kallis rakentaa.
Soten vuoksi moni asia menee kunnassa uusiksi. Huhtikuussa Aurassa järjestetään valtuustoseminaari, missä on tarkoitus miettiä kunnan strategian päivittämistä.
–Myös viestintää pitää kehittää niin sisäisesti kuin ulkoisesti yhdessä koko organisaation kanssa, sillä viestintä liittyy niin moneen asiaan. Pöytyältä ostetaan kaavoituksen resurssia, joten myös kaavatyöhön paneutuminen on kuluvana vuonna tärkeä painopiste, Källi kertoo.