Muutto Koskelle mahdollisti Green Automationin kasvun

0
Kalle Helenius, Elisa Sinkko, Jani Mäenpää, Pihla Laakso, Tero Laakso ja Niklas Boman valmistavat työkavereineen Koskella automaattisia kasvihuonejärjestelmiä maailmanmarkkinoille. Kuvat: Asko Virtanen.

Yritys pitää uusien työntekijöiden palkkaamisen tiukasti omissa käsissä: ”Rekrytointeja tekevän pitää tuntea ala ja työtehtävät hyvin”.

Vuosi sitten Marttilasta Koskelle muuttanut Green Automation on kasvanut vauhdilla. Kasvua selittävät monet tekijät. Uudet tilat tekivät kasvun mahdolliseksi, pula kasvihuonetyöntekijöistä ja ilmastonmuutos taas ovat aiheuttaneet sen, että varsinkin Yhdysvalloissa kysyntä on suurta.

Esimerkiksi kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa moni peltoviljelijä on siirtämässä viljelmiä sisätiloihin.

Täysautomaattisia kasvihuonejärjestelmiä valmistavalle yritykselle tilanne on otollinen, mutta kasvu vaatii myös ketteryyttä ja panostamista yrityskulttuuriin.

– Ennen muuttoa meillä oli 1 200 neliötä neljässä eri rakennuksessa, nyt on 4 800 neliötä yhden katon alla, toimitusjohtaja Tero Laakso kertoo ja lisää, että vastaanotto Koskella on ollut todella positiivinen.

– Koskella tuntuu olevan hyvä yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Myös sijainti kymppitien varressa on meille hyvä, koska logistiikalla on yrityksen toiminnassa suuri rooli, Tero Laakso kertoo.

Yrityksen koko liikevaihto menee vientiin. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 15,6 miljoonaa euroa, tänä vuonna luku nousee 25 miljoonaan euroon.

Suurin markkina on Yhdysvallat, jonne suuntautuu noin 70 prosenttia liikevaihdosta. Muita tärkeitä markkinoita ovat Venäjä ja Arabimaat.

Green Automationin henkilöstö on tuplaantunut vuodessa. Tekijöitä on nyt kolmisenkymmentä, joista osa on jatkuvasti kentällä. Yritys on insinöörivetoinen, noin puolet henkilöstöstä on insinöörejä. Raja toimihenkilön ja työntekijän välillä on häilyvä.

– Kun esimerkiksi automaatioinsinööri tekee käyttöönottoa, hän työskentelee työmailla, havainnollistaa rekrytoinneista vastaava Pihla Laakso.

 

Elisa Sinkko, Pihla Laakso, Tero Laakso, Kalle Helenius, Jani Mäenpää ja Niklas Boman ovat viime aikoina saaneet paljon uusia työkavereita ja lisää on tulossa, sillä työnantaja Green Automationilla on tulossa uusia rekrytointikierroksia.

Organisaatio pyritään pitämään mahdollisimman matalana.

– Organisaatiokaaviossa ei ole hierarkiaviivoja ja kaikki osallistuvat toiminnan kehittämiseen. Jos halliasentajalla on suunnitteluinsinöörille hyvä ehdotus, hän voi sen tietysti tehdä, Laakso kertoo.

Työtehon ja viihtyvyyden eteen tehdään jatkuvasti töitä.

– Jos joku haluaa vaikkapa satulatuolin tai tietynlaiset työvaatteet, sellaiset hankitaan, Laakso kertoo.

Yksi työviihtyvyyttä parantava tekijä on toimistokoira Hali. Koira on Pihla Laakson cockerspanieli. Normaalisti sen työpaikka on Laakson pöydän alla, mutta aika ajoin se käy levittämässä hyvää mieltä työkavereidensa keskuuteen.

Korona-ajan etätyösuositukset eivät tuoneet yrityksen elämään juuri uutta.

– Etätyötä on tehty kaiken aikaa tarpeen mukaan. On selvää, että Espoossa asuva insinööri tekee mieluummin töitä Espoossa ja käy Koskella kerran viikossa kuin ajaa päivittäin maakunnasta toiseen, Tero Laakso kertoo.

Asentajia yritys hakee jatkuvalla rekryllä. Heitä tulee töihin hyvinkin erilaisilla taustoilla. Syksyllä on tulossa useampiakin isoja rekrykampanjoita eri tehtäviin.

Aikaisemmin rekrytoinnit oli osin ulkoistettu, mutta nykyään ne pidetään omissa käsissä.

– On tärkeää, että rekrytointeja tekevä tuntee alan ja työtehtävän hyvin. Suurin osa työntekijöistä tulee 70 kilometrin säteeltä. Suosimme paikallista mediaa. Rekryilmoituksen teko on tärkeä osa prosessia, Pihla Laakso kertoo.

Prosessi alkaa siitä, että Pihla Laakso haastattelee ensin yrityksen työntekijän, joka tuntee tehtävän, johon haku kohdistuu. Esimerkiksi asentajaa haettaessa on tärkeää, että asentaja lukee tekstin.

Kun prosessi on edennyt haastatteluun saakka, ainakin rekrytoinneista vastaava Pihla Laakso, toimitusjohtaja Tero Laakso ja kyseisen tiimin vetäjä osallistuvat haastatteluun.

Välillä käy niin, että uusi työntekijä päätyy aivan toiseen tehtävään kuin mitä hän alunperin haki.

– On tärkeää, että jokainen päätyy itselleen mahdollisimman hyvin sopivaan tehtävään, Pihla Laakso kertoo.

 

Rekryexpo Turun messukeskuksessa ti 16.11. kello 10–17. Tapahtumaan ei ole sisäänpääsymaksua.