KOSKI. Pertti Kujala kertoo huvittuneensa, kun luki lehdestä ensimmäisen kerran loikanneensa puolueesta toiseen.
–Kunnallispolitiikassa henkilöllä on enemmän merkitystä kuin puolueella, Kujala näkee.
Loikkariksi kuitenkin tavataan sanoa politiikassa toimivaa henkilöä, joka vaihtaa puoluetta. Niin Kujalakin on tehnyt.
Viime kunnallisvaaleissa hän oli ehdolla kokoomuksen riveissä ja tuli valituksi 52 äänellä, vuoden 2012 vaaleissa valtuustopaikka irtosi 43 äänellä.
–Olin kolme kautta kokoomuksen valtuutettu, mutta koin ettei minua otettu puolueessa vakavasti. Koin, että kuntalaiset arvostavat, mutta puolue ei, Kujala perustelee puolueen vaihtoa.
Päätös lähteä perussuomalaisten ehdokkaaksi alkoi syntyä, kun ehdokasasettelun ensimmäinen määräpäivä umpeutui.
–Minun nimeäni ei ollut listoilla ja ihmiset soittelivat, että miksi ei. Ajattelin, että kannatusta löytyy kuntalaisten keskuudessa, Kujala sanoo ja painottaa olevansa peruskoskelainen. Suku on asunut Koskella 300 vuotta ja sähköalan yrittäjänä Kujala liikkuu paljon ja tapaa ihmisiä.
Perussuomalaisissa Kujala tuntee olevansa kotonaan.
–Meille mahtuvat niin maanviljelijät, yrittäjät kuin palkansaajatkin. Puolue sopii monille ja on ihmisläheinen, Kujala näkee.
Sote huolettaa
Pertti Kujala ennustaa, että tulevassa valtuustossa on vähintään kaksi perussuomalaista valtuutettua, kolmekin on mahdollista.
Tulevan vaalikauden aikana eteen tulevista asioista huolta herättää ainakin sote-uudistus.
–Toivottavasti jahkaaminen loppuu ja asiasta saadaan joku päätös. On kuitenkin uhka, että soten myötä terveyspalvelut heikkenevät Koskella ja palvelut keskittyvät kaupunkeihin. Uudessa sotessa pienten kuntien olisi vaikea saada ääntään kuuluviin, Kujala sanoo.
Hänen mukaansa sitä mikä toimii, ei pitäisi mennä korjaamaan.
–Viime hallituskauden taksiuudistus oli siitä hyvä esimerkki.
Lisää tontteja
Pertti Kujala näkee, että Koskella asiat ovat hyvällä mallilla, mutta korjattavaakin löytyy.
–Esimerkiksi teollisuustontteja tarvittaisiin enemmän kahden kilometrin säteellä keskustasta. Onnistuneella tonttipolitiikalla Koskelle olisi mahdollista saada vielä nykyistäkin enemmän yrityksiä ja sitä myötä myös lisää asukkaita.
Kujala itse muistuttaa olevansa toisen polven yrittäjä.
–Isä perusti yrityksen vuonna 1954 ja sisko piti sähköliikettä Kosken keskustassa. Yrittäminen on jatkuvaa taistelua, mutta siinä pärjää, kun tulee monenlaisten ihmisten kanssa toimeen.
Tuplasti enemmän ehdokkaita
Perussuomalaisilla on neljän vuoden takaisiin kunnallisvaaleihin verrattuna nyt reilusti enemmän ehdokkaita Auranmaalla. Aurassa puolueella on kahdeksan ehdokasta, kun viime vaaleissa oli viisi. Marttilassa ehdokkaita on neljätoista, viimeksi oli kahdeksan. Koskella ehdokasmäärä on kasvanut kahdesta kuuteen ja Pöytyällä viidestä kolmeentoista. Oripäässä ehdokkaita on nyt kymmenen, kun viime vaaleissa oli neljä. Yhteensä Auranmaan kunnissa perussuomalaisia ehdokkaita on nyt siis 51, kun neljä vuotta sitten ehdokkaita oli yli puolet vähemmän eli 24.