PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrön Sähkö Oy:n liiketoiminta on lujassa kasvussa, jota siivittää yrityksen saamat neljä erillistä urakkaa Metsä Fibren rakenteilla olevalla Rauman suursahalla.
–Hoidamme 70 prosenttia koko laitoksen prosessiautomaation sähköistyksestä. Se on useiden miljoonien arvoinen työ, kertoo toimitusjohtaja Aleksi Siikarla.
Saha valmistuu syksyllä 2022. Kyrön Sähkön asennusaika työmaalla on noin vuosi. Kiivaimpaan aikaan töissä on 30–35 sähköasentajaa.
Yrityksen tilauskanta on ensimmäisellä vuosineljänneksellä normaalisti 0,5–1 miljoona euroa, mutta tällä hetkellä se on lähes kuusi miljoonaa.
–Hyvä tilauskanta antaa mahdollisuuden kehittää firmaa oikeaan suuntaan, kun asioita tehdään laadukkaasti. Yksi työ poikii yleensä kanta-asiakkuuksia.
Kyrön Sähkön palveluksessa on nyt 45 henkilöä, mutta vuoden loppuun mennessä määrä on tarkoitus kasvattaa 55–60 henkeen. Se tietää tuntuvaa kasvua myös yhtiön liikevaihtoon, joka oli viime vuonna 7,7 miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja ei pidä mahdottomana, että liikevaihto olisi jonkin ajan päästä kymmenen miljoonaa euroa, mikä on sähköliikkeelle kova luku.
–Haemme parhaillaan sähköautomaatioasentajia ja kaapelireittirakentajia. Töihin tulevien ei ole pakko olla sähkömiehiä. Myös työnjohtotarve on kasvanut ja haussa on projekti-insinööri.
Uusiutuvaa energiaa
Kyrön Sähkö tekee töitä myös Suomen rajojen ulkopuolella Se on urakoinut kohteita noin 15 eri maassa. Tänä vuonna projekteja on ainakin Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Belgiassa, Saksassa ja Ranskassa asti.
Liikevaihdosta muutama kymmenen prosenttia tulee ulkomailta. Yritys on myös rekisteröity Ruotsiin ja Norjaan on perustettu sivuliike. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmiin lukeutuu kasvu juurikin pohjoismaisilla markkinoilla.
–Pohjois-Euroopassa urakoimme etupäässä uusiutuvaan energiaan liittyviä kohteita: biolämpölaitoksia, sahalaitoksia sekä biokaasu- ja vesivoimalaitoksia. Ne ovat neljä keihäänkärkeä, Siikarla toteaa.
Suomessa yksi iso esimerkki on Fortumin 55 megawatin hakelämpölaitoksen sähköistys Kivenlahteen, joka korvaa Hanasaaren hiilivoimalan.
Isoista paikallisista yrityksistä Kyrön Sähkön kanssa yhteistyötä tekevät muun muassa Kyrön saha, Hydoring, Kyrötekniikka, Rehux, Kymppibetoni sekä isot maatilat.
–Hiljattain saimme myös Yläneen päiväkodin sähköurakan. Viime vuonna suunnittelimme ja sähköistimme Kosken paloaseman. Kaiken kaikkiaan Varsinais-Suomen alueella työskentelee noin 10 asentajaa.
Jatkossa Kyrön Sähkö ryhtyy tarjoamaan asiakkailleen myös käyttöönottopalveluja.
–Uusiin aluevaltauksiin kuuluu automaatiokeskusten tekeminen, joka lähti käyntiin rivakasti erittäin merkittävän tilauksen myötä. Keskuksia valmistetaan ja toimitetaan 75 metriä pitkä rivistö, Siikarla summaa.
Aleksi Siikarlan lisäksi Kyrön Sähkön omistavat Jani Mäkelä, Petri Riitamo ja Ari Laaksonen. Siikarlan isä Timo Siikarla osti Aarre Huhtalan sähköliikkeen vuonna 1984, jolloin nimeksi tuli Sähkö-Kyrö. Nyt remmissä on toinen yrittäjäsukupolvi.
Yhteistyö sujuu hyvässä hengessä
–Meidän vahvuutemme on, että olemme yhtä porukkaa. Talossa on hyvä ryhmähenki ja viihtyvyys korkealla tasolla. Hyvä maine on kiirinyt kauemmaksikin. Itse olin matkatöissä muiden mukana viime vuonna 150 päivää, Siikarla kertoo.
Mainiosta työviihtyvyydestä kertoo tekniikan tohtori, KTM Erkki J. Anttilan viime vuonna tekemä henkilöstökysely, joka mukaan työviihtyvyys Kyrön Sähkössä on huomattavan korkea. Yritys sai korkeimmat arvosanat kaikista yrityksistä 27 vuoteen.
Työnjohtaja Niko Raitanen tuli Kyrön Sähkön leipiin puolisen vuotta sitten. Muuttomatka ei ollut pitkä, sillä sitä ennen Raitanen oli 15 vuotta töissä Kyrön sahalla. Hän tunsi sähköliikkeen väkeä työnsä puolesta jo entuudestaan.
–Työ sahalla oli ehkä hektisempää. Täällä on monta eri projektia, joihin pystyy keskittymään. Henki on hyvä ja yhteistyö sujuu. Ongelmat pystytään selvittämään yhdessä, Raitanen kehuu ammattimaista tekemistä.
–Perehdytys uuteen työhön oli nopeaa, mutta täsmällistä. Asioita mietitään porukalla, halutaan kehitystä ja kuunnellaan kaikkien ideoita. Tällaista työpaikkaa voi suositella, Raitanen kiittelee.