Aika herättää ajatuksia – Khronoksen talo rapistuu hitaasti mutta varmasti

0
Khronoksen talo vuonna 2020.

PÖYTYÄ/Ordenoja. Olen kehittänyt suhteen ajan kanssa. Kerran vuodessa käyn Ordenojalla moikkaamassa vanhalla Päivölän tilalla asuvaa aikaa. Tällä kertaa otan mukaani Pöytyä-Oripään 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan Minna Lukkalan. Mitähän hän tuumaa Khronoksen talosta?

–Kaikki mikä herättää ihmisissä ajatuksia on kannatettavaa. On hyvä vähän hämmentää, Lukkala miettii.

Pöytyä-Oripään 4H vastaa Yläneen Luontokapinetin pyörittämisestä. Lukkalan mukaan Luontokapinetilla ja Khronoksen talolla on paljon yhteistä.

–Ajatuksellisesti ne ovat lähellä toisiaan. Luontokapinetin näyttely alkaa alkuräjähdyksestä ja siellä on tietysti luonto vahvasti esillä niin kuin Khronoksen talollakin, Lukkala sanoo.

Kamera ois kiva

Vaikka huomio Khronoksen talolla kiinnittyy nyt rakennuksiin, kyseessä on kuitenkin luontoprojekti. Ajan kuluessa rakennukset häviävät ja luonto ottaa paikan takaisin itselleen.

Luontokapinetissa on virtuaalitodellisuusnäyttely, jonka avulla pääsee katsomaan, millainen Päivölän talo oli ajan muuttaessa siihen asumaan. Nyt taloon ei näe.

–Olisi hienoa, jos taloon sisälle olisi saatu kamera, josta olisi voinut seurata miten hiiriperhe asettuu taloksi, mutta ymmärrän ettei sellainen sovi teoksen luonteeseen, Lukkala sanoo.

Aidan ulkopuolella sen sijaan voisi Lukkalan mielestä hyvin olla livekamera, jonka kuvaa voisi seurata niin luontokapinetissa kuin muuallakin. Varsinkin kun fyysinen etäisyys Päivölästä on pitkä niin Luontokapinettiin kuin mihin tahansa muuallekin, sillä paikka on syrjässä ja tie täynnä nimismiehenkiharaa.

Khronoksen talo näytti tältä syksyllä 2016, kun alueelta puuttui vielä aita.

Käykö aika katolla?

Lukkalaa kiinnostavat portaat, joiden on huhuttu ilmestyneen talolle kesken projektin. Vanhoista kuvista selviääkin, ettei portaita ole ensimmäisessä kuvassa, joka on otettu projektin julkistamisen aikaan vuonna 2016. Seuraavan vuoden kuvassa portaat jo näkyvät. Missä vaiheessa ne ovat ilmestyneet, jää hämärän peittoon.

Esko Valtaojan mukaan ihminen on niin pihalla kaikesta, koska ei ymmärrä mitä aika on. Khronos tekee ajan kuitenkin näkyväksi. Tai ainakin talon katolla kasvava sammal. Neljässä vuodessa sammalkerros on tullut selvästi paksummaksi. Yläkerran ikkuna on auki, joten sään vaihtelut pääsevät vaikuttamaan rakenteisiin. Näyttäisi siltä, että kurkihirsi on painunut lisää.

Talo taitaa kuitenkin olla jopa vankempaa tekoa kuin portiton aita. Kuluvana vuonna aitaa jouduttiin jo paikkamaan, kun sen päälle kaatui puu.

Ulkorakennuksen ovi on auki, mutta ainakin vielä edellisvuonna se oli kiinni. Onkohan aika unohtanut sulkea sen mennessään lypsylle?

Ensi katsomalta vaikuttaa, ettei neljässä vuodessa tapahdu juuri mitään, mutta kun katsoo tarkemmin ja pidempään huomaa pieniä muutoksia, joista ajan mittaan tulee suuria. Paljon ehtii vielä tapahtua, ennen kuin 996 vuotta on kulunut ja ajan pitää etsiä itselleen uusi koti.

FAKTA

* Khronoksen talo on Lönnströmin säätiön ja taiteilijaryhmä IC-98:n eli Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään vuonna 2016 aloittama taide- ja tiedeprojekti, jonka lähtökohtana on tarjota ajalle koti tuhanneksi vuodeksi.
* Alue on suojattu ihmisiltä ja sitä ympäröi portiton aita.
* Pöytyän kunta sai kiinteistön lahjoituksena ja on sitoutunut säilyttämään kohteen alueen ja rakennukset ennallaan.
* Pöytyän kunta haki alueelle luonnonsuojelualueen statusta, mutta Ely-keskus ei myöntänyt sitä.