ORIPÄÄ. Ensimmäiset piirakkamustikat ovat kypsyneet poimittaviksi. Tavallista aiemmin valmistuva sato on selvästi tavallista runsaampi.
Oripääläiset Kaija Mäkelä ja Irmeli Isotalo ovat jo ottaneet tuntumaa mustikkametsään. Marjastajakolmikon kolmas jäsen on Arja Junnila.
Kaikki oripääläiset ovat kuulemma tietoisia heidän marjastusharrastuksestaan. Antimet eivät nyt pääse metsistä loppumaan, vaikka niitä kerättäisiin isommallakin joukolla.
–Kyllä mustikkaa on mahdottomasti ja sato on kypsynyt normaalia aikaisemmin, Mäkelä ja Isotalo tuumaavat.
Kymmeniä vuosia yhdessä mustikoilla käyneet naiset arvelevat, ettei heinäkuun alkupuolen kypsyminen sentään aivan tavatonta ole, mutta harvoin mansikka- ja mustikka-aika osuvat ihan päällekkäin.
–Ensi viikolla aloitetaan. Meillä on jo termospullot valmiina, muttei kahvia sentään ole vielä keitetty valmiiksi, Isotalo hymähtää.
Vaikka naiset ottavatkin mustikkametsällä käymisen lähinnä ulkoilun ja huviretken kannalta, niin toki tulostakin tulee.
–Jos hyvä paikka osuu kohdalle, niin Kaija poimii kymmenen litran ämpärillisen puolessa tunnissa.
Satokauden ensimmäiset marjat he poimivat sormilla, mutta sen jälkeen marjat päätyvät talteen poimurilla.
–Viime vuosi oli tylsä. Kun marjapaikkoja haeskeltiin, niin aika meni huinimiseen.
Kolmikon vakiomarjapaikat löytyvät kuulemma Oripäästä tai lähistöltä, kymmenen kilometrin säteeltä. Poimintakautta riittää normaalisti noin kuukauden verran. Samoilla reissuilla löytyy myös sieniä ja myöhemmin puolukkaa.
Ruuhkaksi asti ei poimijoita Oripään metsissä samoile, pikemminkin päin vastoin. Peurojakaan ei juuri ole samoille mättäille sattunut, muista eläimistä puhumattakaan, jos hyttysiä ei oteta lukuun.
–Me pidämme sen verran ääntä, että eläimet väistävät muihin maisemiin, poimijat nauravat.
RESEPTIT
Mummon mustikkapiirakka
(nopea ja helppo)
Muropohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus raastettua limetin kuorta/vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)
1. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
2. Lisää kananmunja ja jatka vaahdottamista.
3. Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
4. Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
5. Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan.
(Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia)
Täyte
300 g metsämustikoita
200g kermaviiliä (1 purkki)
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1. Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
2. Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa. Mausta vaniljasokerilla.
3. Kaada kermaviiliseos mustikoiden päälle.
4. Jätin itse pari mustikkaa sivuun niin, että ripottelin ne tässä vaiheessa kermaviilin päälle. Tekee piirakasta kauniin.
5. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
6. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
7. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa!
Mustikkamuffinit
75 g margariinia
0,5 dl sokeria (sokeriton versio: korvaa sokeri stevia-jauheella)
1 muna
1 dl kermaviiliä
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1,5 dl mustikoita
1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen
2. Vaahdota rasva ja sokeri.
3. Lisää muna vatkaten.
4. Sekoita joukkoon kermaviili.
5. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää ne taikinaan.
6. Lisää taikinaan lopuksi mustikat.
7. Nostele taikina paperivuokiin kahden lusikan avulla ja paista heti 10-15 minuuttia.
Reseptit ovat Arja Junnilan.