Pyhäjärvelle kaivataan uusia ammattikalastajia – Hankkeessa vanhat mestarit opastavat kisällejä

0
Pyhäjärvelle kaivataan lisää kalastajia, kun vanhat mestarit alkavat poistua näyttämöltä. Kalatalouden kehittämishankkeen turvin nuoria kisällejä koulutetaan Pyhäjärven kalastustekniikoihin vanhojen mestarien ohjauksessa. Kuva on Säkylän satamasta.

PÖYTYÄ, SÄKYLÄ. Pyhäjärvi kaipaa lisää ammattikalastajia aavalle selälleen. Vaikka heitä löytyy järveltä edelleen reilu 70, ammattikuntaa uhkaa ukkoutuminen.

–Jo vuosia on tiedetty, että kalastajakunta alkaa vanheta, ja järvelle tarvitaan uutta verta, toteaa Säkylän Pyhäjärven hoitoyhdistyksen puheenjohtaja Matti Jaakkola.

Kuka tahansa uistelija ei kuitenkaan pysty hankkimaan elantoaan kalastamalla, vaan se vaatii vahvaa ammattitaitoa ja tietoa järven kalojen elämästä sekä liikehdinnästä.

–On tiedettävä tarkkaan paikat, missä mikin kalalaji milloinkin on. Ei järvelle voi vaan suunnata ja ruveta kalastamaan, sanoo Selkämeren ja Pyhäjärven alueen kalatalousaktivaattori Mika Halttu.

Kalastaminen on kuitenkin sekä seudun että järven kannalta elintärkeää, sillä samalla, kun se luo työpaikkoja jatkojalostuksen puolelle, se hoitaa vesiympäristöä.

–Kun järvestä nousee tonni kalaa, samalla sieltä nousee neljästä seitsemään kiloa fosforia ja 25 kiloa typpeä, Halttu valottaa ja sanoo näinä ilmastonmuutoksen aikoina kalan hiilijalanjäljen olevan erittäin pieni.

–Kala on ilmaston kannalta aivan ylivoimainen ravinto mihin muuhun tahansa verrattuna, hän painottaa.

Pöytyälle kaivataan uusia kalastajayrittäjiä

Uusia kalastajayrittäjiä houkutellaan mukaan vajaa puolitoista vuotta kestävän hankkeen turvin. Hanke kantaa nimeä Säkylän Pyhäjärven kalatalouden kehittäminen. Uudet kalastajayrittäjät on tarkoitus perehdyttää Pyhäjärven kalakantaan ja kalastusmenetelmiin mestari-kisälli -tyyppisellä koulutusohjelmalla. Hankkeen aikana selvitellään ja kehitellään myös yhteismarkkinointimahdollisuuksia.

Tämän vuoden alussa alkaneeseen hankkeeseen on lähtenyt mukaan kolme alasta kiinnostunutta.

–Meillä oli alun perin viisi kisälliä, mutta kaksi heistä joutui valitettavasti jättäytymään pois, pahoittelee hankkeen projektipäällikkö Anu Juva ja sanoo, että koulutusohjelmaan on mahdollista hakea edelleen mukaan.

Pöytyän elinvoimajohtaja Katariina Torvinen toivookin nyt, että erityisesti Pöytyän alueelta löydettäisiin kisällejä mukaan, sillä tällä hetkellä Yläneen päässä Pyhäjärveä on vain kaksi kalastajaa. Hän toivoo hankkeen poikivan myös laajempia innovaatioita ja ideoita elintarvikealalle.

–Meillä on Pöytyällä paljon elintarvikealan yrittäjiä, joten tämän myötä voisi löytyä myös uusia ideoita kalatalouteen ja Pyhäjärveen liittyen, hän maalailee.

Torvisen mielestä kalastaminen liittyy vahvasti myös matkailuun, jota kunnassa kehitetään tällä hetkellä voimakkaasti.

–Mihin kaikkeen järveä voisikaan käyttää, hän heittää ilmaan.

Timo Aalto sanoo kalastaneensa Pyhäjärvellä aivan pikkupojasta lähtien. Kuva: AVL:n arkisto/Jorma Kaarto

”Jatkan kalastamista niin kauan kuin vaan paatissa pysyn”

Yläneellä asustava, mutta Säkylästä kotoisin oleva Timo Aalto sanoo kalastaneensa Pyhäjärvellä aivan pikkupojasta lähtien. Vaikka kalastaminen onkin hänelle sivuelinkeino, juuret ammattiin ovat äidin puolelta syvät.

–Äidinisä oli ammatiltaan kalastaja, ja hän kalasti ikänsä Pyhäjärvessä.

Aallon mukaan Pyhäjärvelle mahtuisi kalastajia enemmänkin, ja hän toivoo, että varsinkin Yläneen päähän saataisiin lisää ammattikunnan edustajia.

–Kalastajia saisi olla tasaisesti ympäri järveä, Aalto painottaa.

Hän olisi myös valmis opastamaan mahdollista kisällioppilasta, jos sellainen Yläneelle löytyisi.

–Voisin neuvoa esimerkiksi rysän käyttöä, millaisiin vesiin ja mihin kohtiin se kannattaa laskea. Myös pyydysten korjaaminen ja rakentaminen on taito, jossa voisin olla avuksi, rysällä ja verkolla muikkua ja siikaa kalastava Aalto toteaa.

Vaikka hänellä itsellään siintävätkin eläkepäivät päivätyöstä muutaman vuoden päässä, kalastamista hän ei meinaa kuitenkaan jättää.

–Jatkan kalastamista niin kauan kuin vaan paatissa pysyn, hän naurahtaa.