Linnan juhlien teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Nämä aiheet ovat erityisen tärkeitä Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajalle Maija S. Peltolalle.
– Itsenäisyyspäivänä juhlitaan tiedon ja tieteen Suomea, jossa on vapaus tutkia kaikkea, ilman pelkoa. Tutkittu tieto rakentaa kestävää tulevaisuutta, kommentoi Peltola.
– Tieto on asia, jolle koko yhteiskunta on rakentunut. On tärkeää huomata, että vaikka tutkitulle tiedolle on vastavoimia, niin kantaa ottava, tutkimukseen perustuva tieto on edelleen yhteiskuntamme perusta.
Samalla kun Peltola on erittäin ilahtunut valtakunnan arvostetuimman juhlan teemasta, itsenäisyyspäivän kunnianosoitus nostaa pintaan myös oman suvun teot Suomen eteen.
– Molemmat isoisäni ovat olleet rintamalla. Huomaan jälleen kerran pysähtyväni miettimään heidän uhrauksiaan meidän eteemme. Heidän ansiostaan meillä on nyt mahdollisuus pitää hauskaa itsenäisyyspäivänä.
KUTSU OLI Maija S. Peltolalle todellinen yllätys. Hän kertoo humoristisen kertomuksen, miten laskeutui puolisonsa Kimmo Peltolan kanssa Namibiasta Suomeen ja avasi lennon jälkeen puhelimensa. Siellä oli kuva presidentin kansliasta tulleesta kirjekuoresta. Kuvan olivat lähettäneet työkaverit.
– Siinä taisi päästä ensimmäisenä pari ärräpäätä. Sanoin miehelleni, että no nyt se kutsu on sitten tullut, voi piip ja piip . Ja mies ihmetteli ja uteli, että mistä on kyse, minne kutsu on tullut. Taisin tankata vastaukseksi vain, että no sinne, sinne tuli kutsu, muistelee Peltola nauraen.
Meni hetki ennen kuin ajatus tulevasta juhlasta kirkastui alkuhätäännyksen jälkeen. Silloin myös Peltolan puoliso sai vihdoin kuulla, minne pariskunta oli kutsuttu.
LINNAN JUHLASSA Peltolaa kiinnostaa erityisesti miltä paikka näyttää kameroiden toisella puolella.
– Odotan, että siellä on leppoisa ja rento tunnelma, kuten monet vieraat ovat juhlaa kuvailleet. Siellä on jonkin verran tuttuja. On hienoa, että puolisoni tapaa myös näitä minulle työn kautta tutuksi tulleita ihmisiä.
– Siellä on esimerkiksi poliitikkoja, joita olen tavannut tieteentekijänä. Heidän kanssaan olen käynyt monia hienoja ja hauskoja keskusteluja. Olisi upeaa jatkaa näitä keskusteluja myös Linnassa.
Peltolalla on lämpimät muistot lapsuudestaan, jolloin hän katseli Linnan juhlia Kouvolassa naapurin mamman luona.
– Siellä me istuimme ja katsoimme juhlaa herkeämättä. Arvostelimme suureen ääneen kaikki puvut ja nautimme herkkuja, hän naurahtaa.
Itsenäisyyspäivän viikko on ollut Peltolalle yhtä juhlaa. Hänet on maanantaina nimitetty Turun yliopiston fonetiikan professoriksi.
– Sampanjaa on kilistelty tällä viikolla.
ITSENÄISYYSPÄIVÄN juhlavastaanoton tieto-teema näkyy Peltolan puvussa. Puvun lähtökohtana on tohtorinhattu. Puvun materiaali, värit ja somisteet ovat siis mustaa ja kultaa.
– Vein hatun puvun suunnittelijalle ensimmäiseen tapaamiseemme ja pyysin, että suunnittelu lähtisi siitä.
Puvun on suunnitellut ja tehnyt lietolainen Outi Kvarnberg . Suunnittelija on tuttu ja asuu naapuristossa, mutta hänen ammattitaitoonsa Peltola pääsi tutustumaan vasta oman juhlapukunsa myötä.
– On hienoa työskennellä näin lahjakkaan ihmisen kanssa. Arvostus suunnittelijan ammattitaitoa kohtaan on vain kasvanut projektin edetessä.
Peltolan oma tieteenala fonetiikka näkyy iltapuvun yläosan kirjailussa, jossa on foneettisia symboleja.
Peltolan korvakorut on suunnitellut toinen lietolainen tekijä, Mari Himanka . Peltola kertoo olevansa otettu myös korusuunnittelijan ammattitaidosta ja osaamisesta.
– Työskentelen Tulevaisuuden teknologiat -nimisellä laitoksella yliopistolla, mutta olen enemmän kirjekyyhkytyylinen viestien vaihdossa. Siksi minulla on sulkakynäkorvakorut, jotka kuvastavat tätä.
Korvakorujen materiaalit ovat kierrätettyjä.
PELTOLA KERTOO rakastavansa musiikkia ja ruokaa. Se tarkoittaa, että hän haluaa maistella Linnan herkut ja esiintyjistä hän odottaa erityisesti Kaartin soittokuntaa.
Peltola on lukenut illan ruokalistan jo verkosta ja sanoo sen kuulostavan herkulliselta.
– Tanssijoita emme mieheni kanssa varsinaisesti ole, mutta Linnan tanssityyli, jossa seistään vastakkain juurikaan liikkumatta, sopii meille, naurahtaa Peltola.
– Ja boolia pitää tietysti maistaa, onhan se sellainen legenda.
AVL seuraa Linnan juhlia verkossa itsenäisyyspäivänä. Esittelemme paikalliset juhlijat ja heidän tunnelmansa verkossa myöhään perjantai-iltana.