Vanhan kaavan jumalanpalvelus vie Oripään seurakunnan alkuaikoihin

0
Oripään puinen ristikirkko on valmistunut vuonna 1827. Oripään kunta puolestaan perustettiin 150 vuotta sitten, vuonna 1869. Kuva: Asko Virtanen

ORIPÄÄ. Oripään kunnan 150-vuotisjuhlintaan kuuluu sunnuntaina 17. marraskuuta järjestettävä vanhan kaavan mukainen jumalanpalvelus.

Tapahtuma aloitetaan Oripään vanhan kirkon paikalta, kivimakasiinia vastapäätä lähtevällä ja kirkkoon päättyvällä kulkueella. Halutessaan kirkkovieraat voivat pukeutua jo kulkueeseen esimerkiksi 1800-luvun loppupuolen pukeutumistyyliin.

Oripään kirkkoalueen kanttori Johannes Perko kertoo, että tapahtumassa käytetään kirkolliskokouksen vuonna 1886 hyväksymiä kirkkokäsikirjaa ja virsikirjaa.

–Jos jollakin on virsikirja, joka on hyväksytty käyttöön 1886 kirkolliskokouksessa (painettu ennen vuotta 1938), niin voi sen ottaa mukaan, hän ehdottaa.

Perkon mielestä on kiehtovaa on, että messu pidetään Oripään silloisen kappeliseurakunnan käytössä olleista kirjoista, jotka löytyivät Oripään seurakuntatalolla olevasta arkistosta.

–Messujärjestys on pääpiirteissään sama kuin nykykaavakin. Merkittävin ajankuvaa luova ero on virsien ja käsikirjan vanha kielenkäyttö hän kertoo.

Vuoden 1886 virsikirja korvasi vuoden 1701 virsikirjan ja siihen tuli mukaan paljon uusia virsiä kuten Runebergin virsi ”Mä silmän luon ylös taivaasen”.

–1886 virsikirjassa oli uutena esimerkiksi Messusävelmistön osalta käyttöön hyväksytty messu, joka on vanha gregoriaaninen messu. Tämä sävelmä oli yhtenä vaihtoehtona käytössä aina viimeiseen jumalanpalvelusuudistukseen asti, eli vuoteen 2000. Monelle keski-ikäisellekin nämä sävelmät ovat siis tuttuja lapsuudenajan kirkkovierailuista, kertoo Perko.

 

Sunnuntaina 17.11. Oripään vanhan kirkon paikalta lähtee kulkue kohti kirkkoa klo 9.30 virsiä laulaen. Oripää 150 v. – perinnemessu alkaa kirkossa klo 10 vuonna 1886 hyväksytyn käsikirjan ja virsikirjan mukaan. Kirkkoon voi pukeutua vanhaan, esimerkiksi 1800-luvun loppupuolen tyyliin.