Liikenne- ja viestintäministeriö on avannut kansalaiskyselyn kellojen siirtelystä Otakantaa.fi-verkkosivustolla. Kyselyn taustalla on Euroopan komission ehdotus, että kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa vuonna 2019.
Ehdotuksen mukaan EU-maat voisivat valita itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa tai siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen. Suomessa asiasta päättää eduskunta. Kansalaiskyselyn tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa ehdotukseen.
Kysely on auennut keskiviikkoaamuna, mutta muutamassa tunnissa se on kerännyt jo yli 10 000 vastausta.
Kyselyssä on myös väittämiä, joiden kanssa vastaajat voivat olla samaa tai eri mieltä. Väittämissä kysytään muun muassa, onko Suomelle tärkeää se, että maa olisi Skandinavian tai Keski-Euroopan kanssa samassa ajassa.
Nykyisin Suomessa talviaika kestää viisi kuukautta ja kesäaika seitsemän kuukautta. Syksyisin kelloja siirretään lokakuun lopussa.
Mitä tarkoittaa siirtyminen pysyvään kesäaikaan?
– Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pitempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Nykyisin kesäaikaa noudatetaan seitsemän kuukautta vuodesta.
Mitä tarkoittaa siirtyminen pysyvään talviaikaan?
– Talviajassa aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa. Vastaavasti illat pimenevät tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa. Nykyisin talviaikaa noudatetaan viisi kuukautta vuodesta.
Eduskunta päättää, mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan. Asiasta päätetään, jos direktiivi hyväksytään EU:ssa.
Direktiiviehdotusta tullaan käsittelemään seuraavaksi valtioneuvostossa ja eduskunnassa.
Seuraavaksi komission direktiiviehdotusta käsitellään Euroopan neuvostossa ja parlamentissa. Euroopan neuvosto ja parlamentti päättävät yhteisesti direktiivin hyväksymisestä. Jos ehdotus hyväksytään, Suomen lainsäädäntöä muutetaan direktiivin mukaisesti.