AURANMAA. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla neuvoteltiin myöhään sunnuntai-illalla työehtosopimuksesta. Valtakunnansovittelija Minna Helteen jättämään sovintoesitykseen odoteltiin vastausta maanantaina kello 17 mennessä. Mikäli sopimukseen ei päästä, työntekijäliitot valmistautuvat työseisauksiin.
Työriidan keskeisiä kiistakysymyksiä ovat olleet yksityisen puolen palkkojen jääminen jälkeen julkisesta sektorista sekä nollatuntisopimukset. Palkkoihin halutaan yleistä linjaa kovempi korotus. Työntekijäosapuoli haluaa myös parantaa luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksiä.
Nollatuntisopimuksista halutaan eroon, koska ne eivät takaa työntekijälle sen enempää työtunteja ja palkkaa kuin muitakaan työehtosopimuksen etuja.
–Jos töitä ei tule 14 päivää kuukaudessa, työntekijälle ei kerry lomia, Pöytyän seudun Superin ammattiosaston puheenjohtaja Kirsi Hongisto kertoo.
Myös työterveyshuolto voi jäädä saamatta, ellei tiettyä määrää työtunteja ole kertynyt.
Työnantajaosapuoli turvaa nollatuntisopimuksilla työn tekemistä muun muassa sairaus- ja muiden lomien aikana. Hongisto kuitenkin huomauttaa, että julkisella sektorilla nollatuntisopimusten sijasta käytetään osa-aikaisuuksia.
Siihen miksi yksityisen puolen palkat ovat jääneet julkisen sektorin palkoista jälkeen, Hongistolla ei ole vastausta.
–Lähtöpalkka on alhainen ja alinta mahdollista työnantajat tarjoavat, hän miettii.
Hongisto työskentelee itse Mikonpolun Palveluasuntolassa, joka siirtyi viime lokakuussa Auran Vanhustentaloyhdistykseltä Esperi Care Oy:lle. Liikkeenluovutuksen yhteydessä työntekijöiden palkat jäivät Hongiston mukaan entiselleen lähelle julkisen sektorin palkkatasoa.
–Mutta uusissa yksiköissä on paljon niitä, joilla on huonompi palkka. Palkka voi jäädä alle 2 000 euron ja kuitenkin koulutetuilla hoitajilla on työstään vastuukin.
Vaikka palkat jäivätkin ennalleen, muita muutoksia on Hongiston mukaan Mikonpolulle tullut Esperille siirtymisen myötä.
–Aamuvuoroissa on vähemmän hoitajia kuin ennen ja päällekkäistä työaikaa huomattavasti aiempaa vähemmän, hän kertoo.
Hongiston mukaan Mikonpolun työntekijöistä isoin osa on järjestäytyneitä. Niin Mikonpolulla kuin muuallakin ollaan hänen käsityksensä mukaan yhteisrintamassa lakkovalmiudessa.
–Itse toivon viimeiseen asti, ettei lakkoa tule. Mutta jos sovintoa ei saada, työnantaja ei anna vaihtoehtoja.
Mikäli sovintoa ei synny, lakko uhkaa 7.–8.3. Pilke Kurki päiväkotia Aurassa ja 14.–16.3. Esperin Hoivakoti Raijamaijaa ja Pöytyän Hoivaa Riihikoskella, Niittykukkaa Koskella ja Mikonpolun Palveluasuntolaa ja Uunilintua Aurassa.
Esperiltä ei tässä vaiheessa saatu asiasta lausuntoja. Kurjen päiväkodinjohtaja Liisa Arfman arvioi mahdollisen lakon vaikuttavan päiväkodin aukioloon. Vanhempia on varoitettu lakon mahdollisuudesta.