ORIPÄÄ. Nokkosta, kuusenkerkkiä, ketunleipää, vadelmanlehtiä, voikukkaa ja maitohorsmaa… Metsästä löytyy nyt vaikka mitä herkullisia villivihanneksi ruokien raaka-aineiksi.
Luonnontuotteiden asiantuntija Leena Ylikännö ProAgria Länsi-Suomesta neuvoo korvaamaan pinaatin nokkosella: nokkonen on ravintoarvoltaan erittäin rikas raaka-aine ja sopii pinaatin lailla keittoihin, muhennoksiin, ohukaisiin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin.
Ylikännön mukaan nokkosen ryöppäämiseen riittää 30 sekunnin kiehautus, minkä jälkeen lehdet jäähdytetään kylmässä vedessä.
Salaattiaineksiksi sopivat puolestaan hyvin ihan sellaisenaan maitohorsman, voikukan, poimulehden ja ketunleivän lehdet, jotka ovat tällä hetkellä parhaimmillaan. Voikukan lehdistä kannattaa poimia sileäreunaisia, sillä ne ovat miedoimpia. Yrttiteeaineiksi puolestaan sopivat erityisen hyvin vadelman, ahomansikan, pihlajan ja mesiangervon kuivatut lehdet. Myös maitohorsmaa ja koivunlehtiä voi lisätä yrttijuomasekoituksiin.
Leena Ylikännö opasti Oripään maa- ja kotitalousnaisten villivihanneskurssilla alkuviikosta niin villivihannesten poimintaan kuin kokkaukseenkin.